Silakkamarkkinoihin valmistautuva maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on mielissään nykyajan suuntauksesta, jossa ruuan alkuperästä ollaan kiinnostuneita.

– Ihmiset ovat yhä tiedostavampia siitä, mistä ruoka on peräisin. Se on ihmisille tärkeää tänä päivänä.

Orpon mukaan kuluttajien huutoon tulisi voida vastata.

– Varsinais-Suomessa jalostetun ja kasvatetun tuotteen tulisi päästä isojenkin markettien valikoimiin.

Orpo toivoo, että kunnat hoitaisivat oman osuutensa lähituottajien tukemisessa. Mikäli esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja virastoissa tarjottaisiin lähellä tuotettua ruokaa, toimisi se hyvänä merkkinä myös muille.

– Olisi hyvä, että jokaisessa kunnassa tehtäisiin oma lähiruokastrategia. Kuntien valtuustoissa pitäisi päättää, että tarjolla olisi mahdollisimman paljon lähellä tuotettua terveellistä ruokaa.

Venäjän vientiongelma on iskenyt Orpon mukaan myös Varsinais-Suomeen. Esimerkiksi silakkaa on viety aikaisemmin miljoonien eurojen edestä itänaapuriin, mutta nyt vienti ei onnistu.

– Nyt kalastajat miettivät, kannattaako merelle lähteä.

Orpon mukaan tärkeää olisikin, että kalastajat kokisivat toimintansa kannattavaksi muutenkin kuin valtion tuen avulla. Muutoin seuraukset voivat olla huonot.

– Jos kalakantaa ei hoideta kalastamalla, niin kanta surkastuu.

Orpo uskoo, että taloustilanteen ja Venäjän vientiongelmien parantuessa paikallisilla tuottajilla koittavat vielä paremmat ajat.

– Haluan valaa uskoa siihen, että kun nykyiset ongelmat on selätetty, niin edessä on valoisa tulevaisuus.

Elintarviketeollisuuden vientiin liittyen Orpo on ollut matkalla myös Kiinassa. Alustavasti vientituotteiksi tulevat nousemaan maitojauhe ja sianliha, mutta Orpo näkee myös kalan mahdollisuutena.

– Kun saamme prosessit Kiinan markkinoille kuntoon, niin miksei silakkaa voitaisi viedä Kiinan markkinoille jo lähitulevaisuudessa.

Orpo on huolissaan suuntauksesta, jossa kotimainen ruokatuotanto jää huomaamatta edullisen tuonnin varjoon. Vaikka esimerkiksi muualta tuotu energia on otsikoissa, ei muualta tuodun ruuan määrästä juuri puhuta.

– Kukaan ei puhu siitä, että Suomeen tuodaan 4,2 miljardilla ruokaa vuodessa.

Lähde: Turkulainen 21.10.2014