Viiden tunnin yöunet saavat riittää, kun kotimaisen kalan sesonki on parhaimmillaan. Kalastaja Jarno Aaltonen on nyt monen ammattilaisen tavoin merellä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Kotona hän herkuttelee kalapyttipannulla.

Kotimaisen luonnonkalan sesonki on näin keväällä parhaimmillaan.

Ammattikalastaja ja Suomen Ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Jarno Aaltonen kertoo, että kalastajat ovat odottaneet jäiden lähtöä malttamattomina eri puolilla Suomea. Nyt on luvassa työntäyteinen kuukausi, joka on saaliiden kannalta monelle koko vuoden paras. Tällä hetkellä ei tunteja lasketa, mutta Aaltonen arvioi esimerkiksi omien työpäiviensä kestävän helposti 12–14 tuntia. Aaltonen pyytää luonnonkalaa Raumalla, ja hänellä on Pullan kala -niminen yritys. Hän kertoo nukkuvansa näin toukokuussa usein vain viitisen tuntia yössä, kun illat venyvät merellä pitkiksi.

Aaltonen toivoo, että ihmiset nauttisivatkin nyt sesongin mukaisesta kalatarjonnasta ja panostaisivat laatuun.
–Nyt kannattaa syödä kotimaista kalaa, kun sitä on hyvin tarjolla. Samalla saa tankattua D-vitamiinivarastoja täyteen talven jälkeen! Kannattaa myös ostaa – vaikka sitten vähän vähemmän, mutta hyvää kalaa, ja tehdä vaikka enemmän lisukkeita.

Luonnonkalaa löytyy kalatiskeiltä näin toukokuussa melkoinen valikoima.
–Aivan toukokuun alussa nousi hyvin norssia, nyt tulee särkeä, ahventa, haukea, kuhaa ja lahnaa. Myöhemmin toukokuussa saadaan myös silakoita verkolla, joten kohta toreilla ja markkinoilla on myynnissä herkullista savusilakkaa, Aaltonen listaa.

Aaltosen oma kalaherkku on nopeasti valmistuva ja helppo kalapyttipannu. Ensin paistetaan pannussa keitettyjä perunoita, mieluiten varhaisperunoita. Sitten lisätään sekaan sipulia ja loppuvaiheessa paloiteltua kalaa.
–Moni sanoo, ettei osaa paistaa kalaa, mutta tällä reseptillä ei voi epäonnistua. Ensin paistetaan perunat ja sipulit melkein kypsiksi ja sitten mukaan kalat muutamaksi minuutiksi, niin että ne juuri kypsyvät, mutteivat muutu kuiviksi, sanoo Aaltonen.

Kalapyttipannuun sopivat esimerkiksi ahven ja kuha, hauki sekä silakatkin. Jos haluaa ruuasta täyteläisempää, joukkoon voi lisätä kermaa. Jos taas lautaselle tarvitaan lisää väriä, perunoiden joukkoon voi pilkkoa kevätkasviksia. Jos haluaa vielä tuunata annosta vähän lisää, Aaltonen pyöräyttää sille kaveriksi kermaviilikastikkeen.

Pro Kala on nimennyt toukokuun Kalakuuksi. Kalakuun nettisivut löytyvät täältä.
Lisää kalareseptejä löytyy 
Pro Kalan nettisivuilta.
Vedestä ruokapöytään Youtube-kanavalta löytyy paljon ohjeita kalan käsittelyyn.

Video: Jarno Aaltonen on kehittänyt muuntuvan veneen hallintajärjestelmän. Hän osallistui sillä viime vuonna Seafood Innovations -kilpailuun, jossa etsittiin kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä uusia ratkaisuja. Voittoa ei tullut, mutta Aaltonen palkittiin parhaasta esityksestä, ja innovaatio sai paljon positiivista huomiota.
https://www.facebook.com/100057075056677/videos/200237386453303

Lähde: Pro Kala tiedote 8.5.2024