Valtaosa suomalaisten joulupöydässä syömästä kalasta tulee Norjasta. Maan kalankasvattamoista saadaan vuosittain 1,2 miljardia kiloa kalaa, kertoo kala-alan yrityksen Lerøy Finlandin toimitusjohtaja Juho Niemelä.
Kun mukaan lasketaan kaikki kalatuotteet, vuosittainen saalis nousee 2,5 miljardiin kiloon, selviää Norjan kalastusministeriön tilastoista.
”Norjalaista lohta myydään Suomessa noin 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Joulu on yksi parhaimmista kalan sesongeista”, Niemelä sanoo.
Norjasta tuotiin viime vuonna Suomeen kalaa ja kalatuotteita yli 150 miljoonan euron edestä, selviää Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilastoista.
Raisiolainen Lerøy Finland eli entinen Jokisen Eväät kuuluu nykyään valtavaan norjalaiseen kala-alan yritykseen Lerøy Seafoodiin.
Lerøyn liikevaihto on yli 1,2 miljardia euroa.
Lerøy Finlandin kalat tulevat pääosin Pohjois-Norjasta. Tämä on halpa ja nopea reitti. Etelä-Norjasta tuotu kala joudutaan kuljettamaan Ruotsin läpi ja rekkareitille mahtuu myös laivamatka Suomeen.
”Rekat ajavat Pohjois-Norjasta [Etelä-Suomeen] kesällä 20 tunnissa, talvella 24–28 tunnissa”, Niemelä sanoo.
Kalan matka norjalaisesta kasvattamosta suomalaiseen ruokakauppaan kestää yleensä kolmesta viiteen päivään.
”Norjalaiset kalan toimittajat lupaavat, että kala on syötävää vielä 17–18 päivää perkaamisen jälkeen. Käytännössä se pitää saada kauppoihin alle viikossa. Eivät suomalaiset suostu syömään yli kaksi viikkoa vanhaa kalaa”, Niemelä sanoo.
Norjassa on noin tuhat kalan kasvattamoa. Kalatuotteet ovat öljyn ja kaasun jälkeen Norjan suurin vientiala.
Eniten norjalaista kalaa viedään Venäjälle, Ranskaan ja Puolaan.
Lähde: HS 17.12.2013