Det finns gott om räkor i Skagerrak. Det slår ny forskning fast.

Tvärtemot vad WWF sa i vintras när de gav räkan rött ljus.

Råden från internationella havsforskningsrådet (ICES) visar att räkbeståndet inte är så illa ute som tidigare framgått. De nya forskningsråden skulle tillåda ett ökat räkfiske med drygt 80 procent jämfört med råden för 2014. När räkfiskekvotsförhandlingar för 2015, mellan EU och Norge, tar sin början, menar ICES att beståndet är gott i både Skagerrak och i Norska rännan. Men att det tål en 80-procentig fiskeökning överraskar en del.

Råden innebär att de två områdena klarar en beskattning med 10 900 ton räkor 2015.

– Beståndet av nordhavsräka här är stabilt och har aldrig varit hotat, men har svängt upp och ner. Just nu kan vi notera en mycket god rekrytering, säger Massimiliano Cardinale som representerar Sverige i internationella havsforskningsrådet.

Han lägger till att den räkfiskekris som målades upp i vintras då WWF satte rött ljus på räkorna, vilket fick många att sluta sälja nordhavsräkor över disk, var överdriven.

– Beståndet var aldrig i kris. De hade synpunkter på att det kastas råräka över bord och det kan man ha. Men beståndskris har det aldrig varit tal om.

– Vi glädjer oss till att beståndet är stabilt och på väg uppåt, något som man kunde notera redan i våras, säger fiskeexperten Mats Ulmestrand vid havsfiskelaboratoriet i Lysekil som följer fisket på västkusten minutiöst.

Källa: Bohusläningen 14.10.2014