Tulevaisuudessa kalatiskillä saattaa olla tarjolla punalihaisten lohifileiden rinnalla suuria, rasvaisia valkolihaisia kalafileitä.

Valkolihaisesta, rasvaisesta nelmasta kehitetään parhaillaan uutta viljelykalaa Suomeen. Luonnonvarakeskuksen (Luke) Laukaan-kalanviljelylaitoksessa uiskentelee ensimmäisten viljeltyjen emonelmojen parvia.

Tänä syksynä nelmoista lypsetään ensimmäiset mädit.

Nelmaa on aiemmin viljelty Venäjällä, ja Luke sai nelman mätiä juuri venäläisiltä yhteistyökumppaneiltaan. Viime vuodet Laukaassa on opeteltu nelman viljelyä. Venäläisistä mätimunista kasvatetut emokalat ovat nyt viisivuotiaita.

Nelmojen kanssa on vielä käynnissä tutustumisvaihe, mutta tähän mennessä saatujen kokemusten perusteella nelma on ollut lupaava laji, kertoo vesiviljelytuotannon ryhmäpäällikkö Petri Heinimaa Lukesta.

”Olemme todenneet, että aika lailla siian viljelyn toimintatavoilla pärjää.”

Nelma on Luken kokemusten perusteella varsin kestävä laji. ”Terveysongelmia ei ole ollut”, Heinimaa sanoo.

Nelman viljelyn suurimmat haasteet liittyvät kalan kasvuun.

Nelma on suurikokoinen kala, joka on sukukypsä vasta usean kilon kokoisena. Laukaassa nyt lypsettävät emokalat ovat 3,5–4,5-kiloisia.

Jotta nelman viljely olisi kannattavaa, Laukaassa testataan nyt sitä, miten nelmat saataisiin kasvamaan mahdollisimman nopeasti.

Joskus viljelykaloja pääsee karkaamaan myös luonnonvesiin. Nelmankin tutkimusprojektissa on arvioitu myös luonnonvesiin pääsyn riskejä.

Heinimaan mukaan nelmaa on tarkoitus kasvattaa vain suljetuissa kiertovesilaitoksissa, joista kalat pääsevät luontoon vain, jos ihminen ne sinne päästää.

Jos nelmaa jossain vaiheessa haluttaisiin viljellä myös luonnonvesissä verkkopusseissa, nelmat tehtäisiin sitä ennen lisääntymiskyvyttömiksi. Heinimäen mukaan mahdollisten karkulaisten haitat on kuitenkin arvioitu pieniksi tai olemattomiksi.

”Lajin, joka on lisääntymiskykyinen vasta kookkaana, on meidän oloissamme vaikea päästä kunnolla lisääntymään. Vaikka nelma lisääntyisikin, arvioimme, että sen haittavaikutukset ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan.”

Nelmaan on ollut mielenkiintoa myös luonnonvesiin istutettavana lajina, mutta sellaista ei ole nyt suunnitelmissa. Se vaatisi myös kokeiluja.

Vaikka nelman kasvatuskokeilu on edennyt lupaavasti, vie vielä vuosia ennen kuin nelmafileet päätyvät kuluttajien pannuille ja lautasille. Heinimaa uskoo, että lähivuosina nelman tuotanto on pientä, mutta 2020-luvun puolella mahdollisesti jo suurempaa.

Nelmalla voisi olla kysyntää kotimaan markkinoilla, mutta myös Venäjällä, jossa kuluttajat sen jo tuntevat.

Hinnallaan nelma tuskin pystyy kilpailemaan kuluttajien suosiman ja varsin edullisen kirjolohen ja norjalaisen merilohen kanssa. ”Tästä tulee arvolaji, hinnaltaan 26–30 euroa kilo. Halpisloheen verrattuna nelma on selvästi kalliimpi”, Heinimaa sanoo.

”Ruuanlaitossa nelma on hyvä savukalana ja kylmäsavutuotteina. Hyvä laji se on myös paistettuna ja graavattunakin.”

Lähde: HS 2.11.2015