Eteläisen Saimaan kalastajat ovat ihmeissään, kun mätimuikkua on tänä syksynä saatu poikkeuksellisen niukasti. Ammattikalastaja on joutunut perumaan tilauksiaan.

Paikallisesta muikun mädistä tulee tänä syksynä pulaa Etelä-Karjalassa. Kalastajien mukaan tilanne on katastrofaalinen, sillä mätimuikkua ei nyt saa eteläiseltä Saimaalta juuri ollenkaan.

– Mädin pyyntiaikaa on jäljellä enää kolme viikkoa, ja nyt ollaan jo hätää kärsimässä, kertoo kalastaja Markku Törrönen.

Kalaa Törrönen on etsinyt muun muassa Taipalsaaren kunnan Ilkonselältä ja Petraselältä, mutta mätimuikkua ei vain löydy.

– Tehtyjä tilauksiakin on jo jouduttu perumaan, tuskailee Törrönen.

Troolaamalla kalastava Markku Törrönen kertoo, että nyt saadut muikut ovat niin pieniä, että niissä ei ole vielä mätiä.

Ensi vuodesta tulossa huippuvuosi

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Aarno Karelsille ilmiö Saimaalla on tuttu. Muikulla on isot kannanvaihtelut, ja nyt ei sukukypsää muikkua ole.

– Viime vuosi oli tosi huono muikkuvuosi. Siksi sukukypsää muikkua ei nyt ole.

Karels kertoo, että muikku tulee sukukypsäksi yhden vuoden iässä. Muikku kutee 1–2-vuotiaana.

– Muikku elää kaksivuotiaaksi. Niitä kaksivuotiaita isoja muikkuja ei Saimaassa enää ole, koska ne ovat joko kuolleet tai kalastettu pois, kertoo Karels.

Tällä hetkelllä eteläisella Saimaalla on hottamuikkua eli alle 1-vuotiasta muikkua todella paljon.

– Minä olen seurannut Saimaata yli 20 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt hottamuikkua niin paljon kuin nyt.

Mitä todennäköisimmin vuoden kuluttua syksyllä eteläisellä Saimaalla on mätimuikkua todella paljon.

Erikoiseksi tilanteen Saimaalla tekee se, että pohjoisemmassa Mikkelin ja Savonlinnan seudulla mätimuikkua on tällä hetkellä erittäin runsaasti. Paikoitellen mätimuikusta on jopa ylitarjontaa, mikä on Savonlinnan seudulla laskenut mätimukun hinnan ennätyksellisen alas.

Lähde: Yle 6.10.2016