Muikkujen pyytäminen käy Päijänteellä kuumimpana yöaikaan, kun parvet nousevat pintaan ruokailemaan. Muikkukannat ovat vahvistuneet Päijänteessä, ja kasvu vaikuttaa myös taimenten kokoon.

Päijänteellä muikkukannat ovat vahvistuneet edellisvuosista. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Päijänteen eteläosissa hottaa eli poikasmuikkua on syntynyt runsas vuosi sitten keskimääräisesti ja keskiosissa runsaasti.

Hottamuikku on ollut kookasta, liki 13 senttiä pitkää. Myös kutukannat ovat olleet Päijänteellä keskinkertaisia.

– Yleistilanne on aika kohtuullinen. Jonkinlaista säännönmukaisuutta on viimeisen 30 vuoden aikana ollut, mutta vaikea näitä on ennustaa etukäteen. Se on selvä, että tämä kausi on muikkuisa ja tämä kanta on pyydettävissä vielä ensi kesänäkin. Huippukantoja ei kaivata, mutta tasaisuutta, että olisi helppo suunnitella jatkoa, sanoo kuhmoislainen kalastaja Jorma Kääpä.

Myös kuhakanta on vahvistunut 80-luvulta lähinnä voimakkaalla istutuksella. Taimenkannoista on Kääpän mukaan vaikea sanoa.

– Taimenet ovat istutusten varassa. Taimenen kasvu on varmasti hyvä, koska taimen käyttää pientä muikkua pääravintona. Näppi tuntumalla voi sanoa, että taimenet ovat yksilötasolla kookkaampia.

Kalastajien unirytmi kärsii, kun muikut nousevat pintaan vasta yömyöhällä ravinnon perässä.

– Sitten alkaa pintaparveutuminen ja silloin on meille kalastajille helppoa saalista saatavilla. Muuten muikku haluaa olla syvällä.

– Tämä keskikesän kalastus on tällaista. Nukutaa metrin pätkissä. Loppuviikosta univelka tahtoo jo painaa päälle, Kääpä kertoo.

Lähde: Yle 12.7.2013