Jos kalastonhoitomaksua ei maksa, ja siitä jää kiinni, on seurauksena 100 euron rikesakko.

MTV:n selvityksen mukaan ehkä jopa lähes puolet sellaisista kalastajista, joiden pitäisi maksaa kalastonhoitomaksu, eivät sitä maksa.

Kalastonhoitomaksu, eli kansanomaisesti kalastusmaksu pitää maksaa, jos 18–64-vuotias kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Onkijan, pilkkijän tai silakkalitkaajan ei kalastonhoitomaksua tarvitse maksaa.

MTV Uutiset vertaili toisiinsa Luonnonvarakeskuksen tilastoja vapaa-ajan kalastuksen harrastajista ja Metsähallitukselle maksetuista kalastusmaksuista. Aineistosta poistettiin alle 18-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.

Vuonna 2016 maksettiin hieman yli 260 100 kalastusmaksua. Tähän lukuun laskettiin mukaan niin yhden päivän, viikon kuin vuodenkin kalastonhoitomaksut.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen perusteella yleisin kalastusmaksun vaatima kalastusväline oli heittovapa, jota oli samana vuonna käyttänyt 538 000 18–64-vuotiasta kalastajaa. Näin ollen siis jopa 52 prosenttia heistä ei ollut maksanut kalastonhoitomaksua.

Vetouistelua harjoittaneita kalastonhoitomaksuun velvoitettuja oli vuonna 2016 yhteensä 375 000. Heistä siis 31 prosenttia jättäisi MTV:n selvityksen mukaan kalastusmaksun maksamatta.

Metsähallituksesta huomautetaan MTV:lle, että tarkkaa lukua maksusta laistavista kalastajista on kuitenkin vaikea selvittää. Metsähallituksen ylitarkastaja Mika Laakkonen myöntää, että Luonnonvarakeskuksen tilastot ovat silti oikeansuuntaisia ja maksuja jää saamatta paljon.

Jos kalastonhoitomaksua ei maksa, ja siitä jää kiinni, on seurauksena 100 euron rikesakko. Vastaavasti kalastonhoitomaksu kalenterivuodelle on 45 euroa, viikolle 15 euroa ja vuorokaudelle kuusi euroa.

Metsähallituksen Laakkonen ei osaa tarkkaan arvioida, miten suuri rahasumma maksamattomista kalastonhoitomaksuista kertyisi, jos kaikki velvolliset sen maksaisivat. Hän kuitenkin sanoo, että kyse olisi miljoonaluokan potista. Jos kalenterivuoden maksun maksaisi 100 000 kalastajaa nykyistä enemmän, kertyisi siitä maksuja yhteensä 4,5 miljoonaa euroa. Tällaisella summalla saataisiin Laakkosen mukaan huomattavan paljon lisää toimia kalavesien ja kalastajien hyväksi.

Lähde: MT 21.8.2018