Suomen (SAKL) silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastuksen MSC-sertifikaatti pysyy edelleen voimassa. Sertifikaatin toinen auditointi on kestoltaan ollut ennätyspitkä. Auditointi alkoi kesäkuussa 2020 ja päättyi 19.3.2021 kun sertifiointilaitos Lloyd´sin laatima auditointiraportti julkaistiin MSC:n sivuilla. Auditointiprosessi on tällä kertaa ollut harvinaisen vaikea ja työläs, lähinnä johtuen pääaltaan silakkakannan tilasta.

Myös harmonisointi muiden maiden MSC-sertifikaattien kanssa on pidentänyt auditoinnin kestoa. SAKL on tehnyt läheistä työtä Tanskan, Saksan, Viron ja Ruotsin sertifiointiryhmän kanssa.

Suomen (SAKL) sertifikaattiin liittyy auditoinnin jälkeen yhteensä 22 ehtoa, joita vuosittain seurataan. Toisen auditointiraportin mukaan Suomen silakan ja kilohailin kalastus on täyttänyt toimintasuunnitelman ehdot (on target) tai on edellä (ahead of target). Tämän auditoinnin yhteydessä tuli viisi uutta ehtoa. Näitä seurataan seuraavan, eli kolmannen auditoinnin yhteydessä syksyllä 2021.

Sertifikaatin piirissä on tällä hetkellä 29 troolaria ja 25 rysäkalastajaa. Sertifiointiryhmä vastaa noin 85-90 % Suomen kokonaissaaliista silakan ja kilohailin osalta.

Toisen auditoinnin raportti linkissä Assessments Finland Baltic herring & sprat – MSC Fisheries

Lähde: SAKL 25.3.2021