Viime vuonna osui kohdalleni tilaisuus kirjoittaa omalla murteellani Porin murteen julkaisuun ”Parempii suihin” resepti. Ennen kuin olin kutsukirjeen loppuun lukenut oli selvää että nyt on mollo-ohjeen paikka.

Kirja keräsi porilaisii murre reseptei, uutta ja vanhaa. Kirja on porilaisten Pitopassareiden 45-vuotis juhlajulkaisu jonka he Porin murrepiirin kanssa julkaisivat. Kirjakaupoista niitä saa täällä Porissa mikäli painosta on enää jäljellä. Kirja ei suinkaan ole mikään menneiden muistelus vaan siinä on juttua ja reseptejä perinteistä nykypäivään.

Lainaan molloreseptin kirjasta tähän:

Molloi tehrää kahrel sortil. Umpisuolatuista tai kraavisuolatuista silakoista.Ensmäittet o talven varal suolattuu silakkaa jota sit tiinust o haettu ja ko ne o säilymiseks krouvisti suolassii, niit tarttee sit liotta et niist mitä syötävää sai. Semmoses liottamises ol kuiteki huonopuol se et parhaat maut men likovedes hukka. Siks me kerrommekin mite me pruukata mollot tehrä. Silakat vaa kravisuolataa kleinisti ni ei tartte liotel.

DSC 0821

Ei tartte ol montaa sorttii ko aljetaa:

-silakoi sopiva määrä
-suola kouralline
-perunoit räknätää 4 – 5 kpl jokasel
-2 – 3 sipulii tai nii mont ko syöjiä
-maustepippurei sopevasti

Tuoreit pyöreit silakoit suolaa sen verra minkä funderaa tarvis olevan. Meil kahrel riittää kilo silakoit.

Silakat larotaa lappelles laakeepohjasee kippoo kerroksittain ja suola rapsautetaa vällii. Annetaan ol suolas seuraavaa päivää ja piretää kylmäs. Sit jos o kova hinku ni valmistuu ne noppeeminkin ko ei laitet kylmään vaa anntetaa ol tiskpöyräl saa saman päivän aamuset silakat Suolaantuu äkkii ko o lämpöses senverran ko tarttee.

Sit kokates ensti o silakoitte perkkuu. Nipistetä silaka pää poik niska takka nii et nährä onk mättii. Jos o ni veretää suoli pois ja jätetä maha ehjäks. Mäti o valla mainio sit valmiis sapuskas Jos taas o kollisilakka nii maha tyhjäks vaa. Sit viruteta yhre einee silakoit et tuleva freesiks ja pint suolat pois.

Otetaa sopeva kattila. Kattilaa pestyt kuoriperunat jokka o leikattu 2-3 senti vahvusiks kiekoiks.Larotaa silakat pääl. Lisätää vet nii et menevät huppeluksii.

Sit hellaa hönkää nii et alkava kiehuu mut het ko pinta tärisee nii semmonen säätö knupist et vaivo vede pinta hymyilee.

Lisätää sipulit ei sit mittää silppuu vaa sipuli korkeintaa kolmee lohkoo tai kiekkoo.
Maustepippurit kans seilaamaa.

DSC 0890

Suolaa ei sit lisät, suola tullee niist silakoist. Varrotaa koska valmista tökkimäl kaffelil perunoit. Sit ko kaffeli uppoo keppeesti ni mollot o reeras.

Kaaretaa vesi kattilast kanne ravost liruttamal ja nostetaa kattila framil piimä toopi vieree.

DSC 0892

Jos perunat o rupisii ni kuori pois. Ruoditaa silakat sen mukkaa ko niit syödää.
Ina verra voit lämpöse peruna päälle.

Ruisleipää voi ol jos ei ilman pärjää. Jos tahtoo finimpää trahteerinkii nii tehrää valkokastiketta soosiks ja keitetää viel kanamunii föllii.

Jos suola luonannu kohilleen niin kyl o komiaa. Ei sit kannat mäntät ähkyks ja pittää viel miäles et kalat tahtoo uintivettee viel syötynäki.

Näihi firahtaa ja sit alkaa nakuttaa et tarttis saar usseemmi.

Mollot on aidointa perinnettä joka mieleen tulee lapsuudesta.En niitä silloin kovin korkealle noteerannut, mutta niin vaan makuhermot on kehittynyt iän myötä ja mollot on arjen juhlaa. Mollot voi muistakin kaloista tehdä kun silakasta. Kulinaari huipentuma on eittämättä simppumollot.

Lohesta ei kannata molloja tehdä. Mielestäni lohen maku ei sovi tähän reseptiin.

DSC 0885

Kelirikko jatkuu rannassamme. Välillä on heikkoa jäätä, välillä sulaa. Lämmin syksy on merellä vielä säilöttynä ja ulapan pintavesi on edelleen viime viikkojen pakkasten jälkeen keskiarvoja lämpimämpää.

Luvassa on pakkasten lauhtuminen ensi viikolla. Talven selkä taittuu 19.1 ja karhu kääntää kylkeä talviunillaan puoltalven merkiksi. Arvelisin että talven ankarimmat pakkaset on nähty. Jäätalvi kuitenkin merialueella saavuttaa tilastollisen huippunsa vasta maaliskuun alkupuoliskolla, joten ehtii vielä jäätilanne muuttua karuksikin jos pakkasia riittää.

Pyydysten korjausta ja kaluston huoltoa on ollut talvipäivien ohjelmassa. Klapejakin on tehty että seuraavana talvena olis mitä pesään lataa.

HjS