Maa- ja metsätalousministerin mukaan kesällä nähdyt kuuttikuolemat johtuvat ensisijaisesti laittomista pyydyksistä, eivät niinkään norppien suojeluasetusten heikkoudesta. Ensiapuna ministeri on määrännyt tehostamaan asetuksista tiedottamista ja niiden noudattamisen valvontaa paikallisella tasolla.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) ei usko, että viimeaikaisissa kuuttikuolemissa olisi kyse saimaannorppien suojeluasetusten riittämättömyydestä vaan siitä, ettei asetuksia noudateta.

– Nykyiset asetukset ovat hyviä, mutta niitä pitää noudattaa. Ongelma on se, ettei ole noudatettu. Valtaosa näistä valitettavista kuuttikuolemista on johtunut laittomista pyydyksistä, kertoo Orpo Yle Uutisille.

Nopeana ratkaisuna Orpo kertoo määränneensä maa- ja metsätalousministeriön yhdessä ELY-keskuksen kanssa tehostamaan norppien suojeluasetuksista tiedottamista ja pyydysten valvontaa paikallisella tasolla.

– Valtaosa näistäkin kuolemista olisi ollut vältettävissä. Jos tiedotuksella ja valvonnalla saadaan laittomat pyydykset pois vedestä, voidaan norppia auttaa jo tänään. Kuutti ei mahdu katiskaan eikä jää kiinni oikeantyyppiseen verkkoon, Orpo kuvailee sallittuja pyydystyyppejä.

Työryhmä pohtimaan

Pidemmän aikavälin ratkaisuna Orpo on kokoamassa työryhmää arvioimaan nykyisten suojeluasetusten riittävyyttä. Nykyasetukset umpeutuvat vuonna 2016. Orpon mukaan suojelua on jatkettava sen jälkeenkin, mutta asetusten kiristämisen tarpeellisuuteen hän ei ota kantaa.

– En osaa enkä halua arvioida kieltojen laajentamisen mahdollisuutta, sitä varten on työryhmä. Ensin pitäisi kuitenkin saada ihmiset noudattamaan näitä nykyisiä asetuksia, ja vasta sen jälkeen miettiä tarvitaanko uusia.

Suomen Luonnonsuojeluliitto, WWF ja ympäristöministeri Niinistö ovat vaatineet maa- ja metsätalousministeriöltä, että nykyistä alkukesän kattavaa suojeluaikaa venytettäisiin pidemmälle kesään. Ministeri Orpo vetoaa yhteistyön henkeen asiassa.

– Kaikki me tahot halutaan, että norpat pelastetaan ja kanta saadaan kasvatettua yhdessä sovittuun 400 yksilöön. Olen kokenut kiusallisena, että on vastakkainasettelua ympäristönsuojelussa. Meidän pitää pystyä yhteistyöhön, koska tavoite on yhteinen.

Lähde: Yle 25.7.2014