Rajoituksilla olisi merkittäviä vaikutuksia silakkaan ja loheen perustuviin elinkeinoihin. Ensi vuoden kalastuskiintiöt päätetään lokakuussa. Suomi pyrkii saamaan esitykseen muutoksia.

EU-komissio on esittänyt merkittäviä rajoituksia Itämeren kalastukseen: silakan pyynti menisi käytännössä tauolle ja lohen pyynti kiellettäisiin Ahvenanmaan ja Merenkurkun välillä vuoden ajaksi.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) pitää ehdotusta yllättävänä ja suhteettomana.

– Ehdotus ei ota asianmukaisesti huomioon merentutkimusneuvoston tieteellistä neuvoa, jonka mukaan kalastusta voidaan jatkaa pienemmällä kiintiöllä, hän sanoo.

Silakan on huomattu olleen parin vuoden aikana pientä ja laihaa, mutta tilanne on näyttänyt parantumisen merkkejä.

Essayahin mukaan rajoituksesta tullaan keskustelemaan muiden jäsenvaltioiden kanssa, koska rajoitus vaikuttaisi moniin muihin Itämeren alueen maihin.

Suomessa ehdotetut rajoitukset kalastukseen tarkoittaisivat Essayahin mukaan silakkaan ja loheen perustuvien elinkeinojen alasajoa.

– Silakka on merialueen tärkein saaliskala ja tärkeä myös huoltovarmuuden kannalta. Tämä aiheuttaisi työpaikkojen menetyksiä. Lisäksi kala on ilmastoystävällisin valkuainen, sekin pitäisi tässä huomioida.

Tällä hetkellä kyse on esityksestä. Kalastuskiintiöistä päätetään EU:n ministerineuvostossa lokakuun loppupuolella. Suomen kantaa asiaan aletaan sorvata ensi viikolla eduskunnan palattua kesätauolta, mutta joka tapauksessa Suomi tulee Essayahin mukaan ajamaan esitykseen muutoksia.

Lähde: Yle 30.8.2023