Metsähallitus on julkaissut uudistetun myyntikanavansa Eräluvat.fi:n. Palvelusta voi varata lähes kaikkia valtion alueiden lupia ja tupia. Vuosittain Eräluvat.fi-palvelusta hankitaan lupia 16 miljoonalla eurolla.

”Tämä on meille iso investointi. Halusimme panostaa digitaaliseen myyntikanavaan, koska asiointi on siirtynyt lähes pelkästään verkkoon. Vielä kymmenen vuotta sitten neljännes luvista ostettiin verkkokaupasta, nykyisin osuus on yli 90 prosenttia”, digipalvelupäällikkö Jari Haarala Metsähallituksesta sanoo.

Uusi Eräluvat.fi-palvelu maksoi 5,2 miljoonaa euroa. Kustannus on noin kolmannes vuosimyynnistä, sillä palvelusta myydään vuosittain lupia 16 miljoonalla eurolla. Siitä kalastus- ja metsästysasiakkaiden osuus on noin 15 miljoonaa euroa. Lupa-asiakkaat puolestaan tuovat alueille joka vuosi aluetaloudellisina vaikutuksina 50 miljoonaa euroa.

Metsähallitus julkaisi Eräluvat.fi-sivustonsa alun perin vuonna 2013 ja verkkokaupan 2015. Käytännössä vanha palvelu oli siis kokoelma eri järjestelmiä. Nyt uudistuneessa palvelussa yhdistyvät verkkosivusto, verkkokauppa ja osittain myös haettavien lupien järjestelmä.

”Jatkossa asiakas ei enää joudu vaihtelemaan verkkosivuston ja kaupan välillä, vaan pysyy samassa palvelussa koko asiointinsa ajan”, Jari Haarala muistuttaa.

Tämä helpottaa monen asiakkaan elämää. Eräluvat.fi:ssä tehdään nimittäin joka vuosi 450 000 eri tilausta. Rekisteröityneitä asiakkaita on ollut parhaimmillaan lähes 600 000.

Nyt kaikki asiakkaat saavat kuitenkin rekisteröityä uudelleen, sillä palvelu muuttuu paljon ja heidän on tietosuojasyistä hyvä hyväksyä palvelun ehdot uudelleen. Osa tileistä oli myös vanhoja ja käyttämättömiä, joten niitä ei haluttu siirtää sellaisenaan uuteen järjestelmään.

Eräluvat.fi-palvelusta asiakkaat voivat ostaa valtion kalastonhoitomaksun, kalastus- ja metsästysluvat valtion alueille, maastoliikenneluvat, joulukuusiluvat, luonnontuoteluvat ja ylälappilaisten luontaisalueluvat. Lisäksi palvelusta voi varata tupia.

Asiointi onnistuu aluksi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, myöhemmin myös pohjoissaameksi, koltansaameksi ja inarinsaameksi.

Lähde: Metsähallitus 21.11.2024