Suomen metsästäjäliitto ei halua merimetsoja makean veden alueelle. Järjestöpäällikkö Teemu Simenius uskoo, että on vain ajan kysymys, koska niin käy.

Ympäristöministeriön asettama työryhmä on tehnyt esityksensä siitä, miten paikallisia merimetsokonflikteja voitaisiin suitsia. Suomen metsästäjäliitto olisi kaivannut siihen vielä yhden lisäyksen.

– Työryhmässä tulivat kyllä esille tavanomaiset ongelmat, kuten kalastukselle, asutukselle ja mökkiläisille koituvat haitat. Mutta siitä jäi pois huoli siitä, että merimetso voi siirtyä makean veden alueelle, järjestöpäällikkö Teemu Simenius toteaa.

Tanskan kokemukset tyrmääviä

Metsästäjäliitto ei haluaisi päästää merimetsoja makean veden alueelle ollenkaan. Tanskasta saadut kokemukset eivät lupaa hyvää.

– Tanskassa on tullut merkittäviä vahinkoja jokivesistöjen kalakannoille. Varsinkin suojelluille, harvinaisille kalakannoille tulleet vahingot ovat niin tyrmääviä, että tällainen kehitys tulisi estää Suomessa heti, Teemu Simenius toteaa.

Merimetsot ovat hänen mukaansa oppineet Tanskassa talvehtiessaan käyttämään sisämaan vesistöjä.

– Lienee vain ajan kysymys, koska niitä siirtyy täälläkin makean veden alueelle.

Siitä liitto on tyytyväinen, että ympäristöministeriön työryhmä olisi helpottamassa poikkeuslupien saamista metsästykseen.

Lähde: Yle 7.4.2016