Epäluottamuksen vuoksi Pohjois-Karjalan maakuntajohtajuuden jättänyt Metsähallituksen uusi pääjohtaja puhuu nyt muun muassa sinisen biotalouden puolesta.

Metsähallituksen luotsaaminen on vaativa ja laaja-alainen tehtävä. Valtion liikelaitos työllistää noin 1 500 ihmistä, ja sillä on vastuullaan kolmasosa Suomen maa- ja vesipinta-alasta, joka on huimat 12,5 miljoonaa hehtaaria.

Metsähallituksen pääjohtajuudesta on juuri käyty tiukka vääntö. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sai arvostelua siitä, kun henkilöstön suosikiksi sanottu Esa Härmälä syrjäytettiin ja tilalle valittiin Pentti Hyttinen.

Hyttisen mielestä tämä tausta ei ole aiheuttanut ongelmia käytännön johtamistyölle.

– Henkilöstö on ottanut erittäin hyvin vastaan. Tässä on ollut niin pitkä metsähallituslain valmistelu ja tietynlainen epävarmuus Metsähallituksen sisällä, että nyt henkilöstö on erityisen valmis uusiutumiselle. Se ottaa hyvin mielellään vastaan linjaukset, jotka on tehty lyhyessä ajassa, uskoo Hyttinen.

Maakuntajohtajuudelle stoppi

Pentti Hyttinen joutui lähtemään vuoden 2015 lopussa Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan tehtävästä epäluottamuksen saattelemana, vaikkakin sopuratkaisu saatiin aivan viime metreillä. Hyttinen ei mielellään neljäntoista vuoden uran päättymistä muistele.

– En halua sitä muistella. Mulla on nokka kohti uutta ja katson aina asioita eteenpäin.

Vielä syyskuussa 2015 Pohjois-Karjalan maakuntahallitus Hyttisen työnantajan edustajana tiedotti, kuinka Hyttisen johtamistavassa on ollut vakavia puutteita, jotka heikensivät työilmapiiriä liiton toimistossa.

Näitä asioita käsiteltiin Metsähallituksen pääjohtajaviran rekrytoinnin yhteydessä.

– Kyllähän asiat sillä tavalla käytiin läpi, että mistä maakuntaliitossa oli kysymys. Tultiin siihen tulokseen, että johtamisessa ei ollut ollenkaan sentyyppisiä puutteita, mitä on annettu ymmärtää, toteaa Hyttinen.

Kahden ministeriön ohjauksessa

Metsähallituksessa puhaltavat nyt uudenlaiset tuulet, sillä sen oman hallituksen valtaa on kasvatettu. Pääjohtajan lisäksi laitoksella on uusi hallituksen puheenjohtaja ja uusi luontopalvelujohtaja.

Metsähallitus on edelleen maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön tulosohjauksen alla. Kaksi ministeriötä ei ole uudelle pääjohtajalle ongelma.

– Talon sisällä haluamme nähdä, että tämä on mukavaa vaihtelua ja vuorovaikutusta. Saamme enemmän kuin saisimme yhdeltä ministeriöltä.

Pentti Hyttinen puhuu nyt Metsähallituksen uutena pääjohtajana esimerkiksi sinisen biotalouden puolesta. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että suomalaiset voisivat syödä nykyistä ahkerammin kotimaista kalaa. Tuontikalan kulutus on 2000-luvulla kaksinkertaistunut ja kotimaisen kalan kulutus vähentynyt kolmanneksen.

Metsähallitus voisi edistää Hyttisen mielestä sinistä biotaloutta esimerkiksi lisäämällä tiedotusta, sujuvoittamalla ammattikalastajien lupakäytäntöjä ja parantamalla virkistyskalastajia palvelevia rantarakenteita.

Lähde: Yle 12.10.2016