Aalborgin kaupunki Tanskassa on kansainvälisten kalastusalan Danfish- messujen areenana nyt jo 25:ttä kertaa.

Olen samaisilla messuilla käynyt aiemminkin parisenkymmentä vuotta takaisin. Nyt olimme vaimoni Tuijan kanssa osana Saaristomeren ja Selkämeren kalastajaretkuetta. Matkan organisoi Saaristomeren ja Selkämeren kalatalousryhmät.

Messut oli kehittyneet ja suurentuneet. Yli 300 näytteilleasettajaa ja paljon oli nähtävää vaikka kalastuskulttuuri siellä valtameren rannoilla on toisenlaista kuin täällä. Erityisesti vaikutuksen teki innovaatioiden runsaus joka kertoo kalastuksen olevan  myötätuulessa. Rannikkokalastus on myös vahvasti tätä päivää. Grönlanti oli hyvin esillä ja mielenkiintoinen kalastusalue.

Edellisellä messureissulla täällä oli useita kalalaatikkovalmistajia omia ratkaisujaan kauppaamassa. Nyt ei ollut kuin yhtä laatikkotyyppiä. Ovat standardoineen ja kaikkialla tanskassa kalastajat käyttävät samaa. Ilmeisesti laatikot ja sammiot on vuokraperiaateella käytettävissä eli kalastajat ei omista niitä vaan vuokraavat ne  panttijärjestelmän kautta.

Perämoottoriveneet suurehkoin moottorein ovat nykyaikaa rannikkokalastuksessa. Kun kuuden metrin veneeseen laitetaan 300 hummaa perälautaan ei tarvitse kauaa välimatkoja istuksia.

Grölannissa on kalastajan  taukopaikatkin omanlaisia.

Ihan käypäsiä pikku vetokoneita oli useampia malleja tarjolla verkonvetoon sekä erityisesti siimapyyntiin. Helposti on tällaisissa messutapahtumissa vain suurta ja komeeta mutta kyllä täällä oli myös pientä ja sopivaa. Se seikka ettei taskuissa ole muuta kuin ajoittain kädet rajoittaa kuitenkin ivestointihuumaa tehokkaasti.

Aalborg on viehättävä tanskalainen kaupunki, varsinkin vanhakaupunki kävelykatuineen. Erilaisia pikkuputiikkeja oli sadoittain.  Kelpaa siellä turistin aikaansa viettää.

Ihmettyttää kun kaupunki on vain pikkasen kotikaupunkiamme Poria suurempi, miten siellä voi olla niin elävä keskusta. Meillä suomessa riittää kun on kaupunkin laidalla pari markettia joiden välillä teemme valinnan sen mukaan kummassa on kahvipaketti kymmenen senttiä halvempi. Keskustassa on jokunen parturiliike ja kaljakuppila ja ollaan niin kansainvälisiä. Kun meille tulee ulkomaisia vieraita viemme heidät marketteihimme katsemaan henkanmaukan näyteikkunoita ja mäkkäriin perinnehampparille.

Suomalainen  kalastaja. Tämän mallinuken nähtyäni messuilla ei  mitenkään voinut välttyä ajatukselta että siinä on kuvattuna suomen kalastuspolitiikan näkemys kalastuselinkeinosta. Vielä on  jossain luunkolossa lihaa kynittäväksi.

Siikaa on rysillä saatu, mutta kaikenlainen verkkopyynti on mahdotonta hyljetilanteen vakavuudesta johtuen.

Muualtakin rannikoiltamme on kuulunut samoin huolestuttavia viestejä. Missään muualla maailman merillä ei ole yhtä runsaasti merialueen tilavuuden suhteessa hylkeitä mitä on Itämeressä. Se tosiasia ei kuitenkaan estä esimerkiksi WWF:ää tekemästä ”ane”kauppaa uhanalaisuudella.

HjS