Kalastuksen ohessa osallistun tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Kuluvaan kesään kuuluu osallistuminen lohien eloonjääntitutkimukseen. Lohia merkitään ja ne vapautetaan matkaansa heti rysän kokemisen yhteydessä. Lohien selviytymistä ja liikkeitä seurataan merkkipalautuksin, joita toivotaan saatavan todistamaan rysistä vapauttamisen olevan lohille pieni rasitus. EU-kalastuspolitiikan eräs älyttömyys on sivusaaliin poisheittokielto. Lohen osalta rysäpyynnissä on poikkeus ja saa vapauttaa alamittaiset tai muutoin saaliiksi kelpaamattomat lohet jatkamaan eloaan.
Poikkeusluvan määräaika loppuu kuluvan vuoden jälkeen.
EU haluaa, että me kalastajat tapamme ja hautaamme maahan saamamme alamittaiset lohet (myydä niitä ei saa). Me kalastajat tiedämme kokemuksesta, että vapauttamamme ei-toivottu saalis rysäpyynnissä selviää hyvin jatkamaan eloaan. Alamittaiset kasvamaan isommiksi ja talvikot (kuteneet lohet kudun jälkeen) kuntoutumaan. Yhteinen kalastuspolitiikka on kokoelma erilaisia älyttömyyksiä, joista eräs esimerkki on tämä poisheittokielto.
Luonnosta ja maalaisjärjestä vieraantuneet suojelujärjestöt ajavat innolla poisheittokieltoa, koska heille on tärkeää saada kaupallinen kalastus mahdollisimman huonoon valoon, jotta heidän aivopesupropagandansa tuottaisi heille myönteistä kassavirtaa syyttelemällä ja vihjailemalla todella kestävän luonnonelinkeinon imagoa.
Eloonjääntitutkimus on vasta alullaan. Tuloksia saadaan odotella, mutta yksi lohi omista rysistäni ainakin piti rysään menoa ja merkkaus/vapautus -toimia kivana vaihteluna kun meni heti uudelleen (2 vrk) samaan rysään. Kyseinen yksilö tuotti tutkimustietoa kun vapautettiin toistamiseen.
Kalastus on ollut myötätuulta (kohtalaisesti kalaa) yhtä etelämyrskyä lukuunottamatta.
Myrsky aiheutti rysille vahinkoja, joiden korjaamiseen meni kaksi työpäivää. Onneksi ei mitään totaalivahinkoja.
Pitkään ja vastenmieliseen kiintiönäivetykseen näyttäisi tulevan pikku helpotus lohen osalta. Esityksenä on, että lohikiintiö pikkuriikkisen nousee ensi vuonna. Lopullinen kiintiöpäätös tulee vasta syksyllä ja nähtäväksi jää, saako ympäristö ja vapaa-ajankalastus sekä vihertutkimus taas jotenkin estettyä odotetun ja oikeutetun suunnanmuutoksen.
Juhannus on kiireistä aikaa kalastajalle, sillä kalan menekki on hyvä. Työpäivät ovat pitkiä ja työtahti kiivas. Taustalla kummittelee taas jälleen vuoden kääntyminen kohti syksyä ja pimeää vuodenaikaa. On aika alkaa varautua ottamaan vastaan ankea vuodenaika.
Tästä valosta on nautittava nyt.
Hyvää Juhannusta!
HjS