Suomen suurimman merimetsoyhdyskunnan sijaintipaikkakunnan Merikarvian kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa vaatii valtiovallalta pikaisia toimia lintun määrän kasvun hillitsemiseksi. Uuden tutkimuksen mukaan merimetsokanta on kasvanut huimasti, mikä oli yllätys tutkijoille.

·       Merimetsojen määrä on kasvanut huimasti, mikä on yllättänyt tutkijat ja tyrmistyttänyt Suomen suurimman merimetsopaikkakunnan Merikarvian kunnanjohtajan Pentti Ala-Luopan.

·       

·       Tutkijoiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 24 000 merimetsoa. Kanta on vuodessa kasvanut lähes viidenneksen ja Satakunnassa yli kolmanneksen.

·       

·       Kannan kasvu yllätti ympäristökeskuksen tutkijat, jotka olivat odottaneet kannan saavuttaneen jo huippunsa.

Merikarvia ykköspaikkakunta

Suomen suurimmat merimetsoyhdyskunnat ovat Selkämeren rannalla Merikarvialla, Uudessakaupungissa ja Luvialla. Merikarvialla pesiä oli tänä kesänä 4 120.

– Tämä uutinen on tympeä ja ikävä. Olemme Suomen-mestareita. Jo tähän saakka meillä jokaisella kuntalaisella on ollut oma nimikkopesä ja nyt oma nimikkopesä saadaan myös mökkiläisille, Ala-Luopa sanoo.

Haitat harmittavat rannikolla

Ala-Luopan mielestä nyt pitäisi tehdä nopeasti päätös, joka antaisi mahdollisuuden pienentää merimetsokantaa.

– Sanotaan nyt kauniisti, että pitää tehdä hoitosuunnitelma ja määritellä, minkä verran lintuja voi olla jollain alueella ja koko Suomessa.

Merimetsojen aiheuttamista ongelmista kiistellään. Haitat mökkiläisille ja kalastajille herättävät tunteita rannikolla. Luvialla paljastui heinäkuussa merimetson pesien ja munien hävitys linnustonsuojelualueella.

Lähde: Yle 7.8.2015