Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merikeskus pyytää vesilläliikkujien apua meduusojen määrän kartoitukseen. Keskus kerää Itämeren meduusahavaintoja kolmantena peräkkäisenä vuotena. Meduusan nähnyt voi ilmoittaa havaintonsa Itämeriportaalin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Lomakkeessa kysytään muun muassa havaintopäivämäärä ja -paikkaa.

Tänä vuonna ilmoituksia ei ole vielä tullut, mutta erikoistutkija Maiju Lehtiniemi ei pidä tätä mitenkään erikoisena.

– Ilmoituksia alkaa yleensä tulla elokuussa, kun meduusat runsastuvat. En ole vielä itsekään nähnyt meduusoja, vaikka merellä ja rannikolla paljon liikunkin, hän toteaa.

Edellisenä vuonna korvameduusoista tehtiin runsaasti ilmoituksia – ensimmäiset jo heinäkuun alussa. SYKEn merikeskus sai yleisöltä jopa 1 780 meduusahavaintoa neljässä kuukaudessa. Havaintoja määrä nousi tuntuvasti ensimmäisestä vuodesta, jolloin SYKE sai vain sata ilmoitusta reilun kahden kuukauden aikana.

Lehtiniemi keksii ilmoitusten lisääntymiseen kaksi syytä.

– Ensinnäkin yhä useampi ihminen on kuullut toiminnastamme. Toiseksi viime vuonna meduusoja oli tosi paljon, hän sanoo

Tulkintoja meduusojen runsauden syistä voi Lehtiniemen mukaan tehdä vasta, kun kartoitusta on jatkettu useamman vuoden ajan. Tämän takia hän ei osaa vielä sanoa syytä meduusojen viimevuotiseen hurjaan määrään.

Eniten meduusahavaintoja tehtiin viime vuonna Saaristomerellä ja Suomenlahdella, mutta niitä tuli myös Ahvenanmereltä ja Selkämereltä. Viimeiset havainnot tehtiin marraskuussa pintaveden lämpötilan ollessa enää 5–6 astetta.

Lähde: TS 12.7.2012