Det är varken båtföre eller isföre i Jakobstads- och Karlebyregionen. Det ställer till det för yrkesfiskarna. En av dem är Lasse Sundström i Öja.

När vinterfisket är igång för fullt har Lasse Sundström i Öja ut en handfull ryssjor under isen samt ett hundratal nät. Men i dagsläget har han bara ut ryssjorna.

– Det är ganska besvärligt just nu. Man försöker så långt det går hålla sig på landbacken och ägna sig åt underhåll av utrustningen i stället, säger Sundström.

Han har tagit upp båtarna för några veckor sedan och sett fram emot att börja fiska från isen. Men det har varit rätt så varmt och isarna har inte vuxit till särskilt mycket.

– Vi får se när det blir möjligt. Det ser inte ut att hända före jul åtminstone. Det kan hända att vi får vänta till början eller mitten av januari. Det har blivit ganska normalt på senare år att det är på det sättet, konstaterar Sundström.

”Måste anpassa oss”

Samtidigt finns det många kunder som vill ha julfisk.

– Så är det, men det hjälps inte. De måste till en del nöja sig med norsk lax. Vi fiskare måste anpassa oss efter väderleken. Det är bara för oss att ta lite julefrid nu, säger Lasse Sundström.

Du har varit yrkesfiskare i över 40 år. Hur var det förr med julfisket?

– Jullaken var viktig och det var intensivt. Arbetet pågick ända till mörkret på julafton. Man hade samlat hundratals lakar i sumpen och de skulle avyttras på julafton.

Men nog är laken väl eftertraktad än i dag?

– Jo, det är den. Det är bara det att miljöförändringarna orsakat problem med våra vintrar. Vattnet blir inte tillräckligt kallt och isen lägger sig inte i skärgården i tid. Laken är en mörkerfisk som gärna går under is som är ordentligt snötäckt. När det är riktigt mörkt där under, då är laken mer lättfångad.

Gott om gädda

I brist på lake så kan Lasse Sundtröm i alla fall erbjuda en del gädda och en del abborre.

– Jo, så är det. De kunder som gillar gädda får nog kanske sitt behov tillfredsställt.

Lasse Sundström har också någon enstaka gös och en lake i en av sumparna vid bryggan i Öja.

– Vi får se vem som får den här laken. De här få lakarna är nog eftertraktade. Det kan nog hända att Lasse får avstå den här jullaken till förmån för någon kund, skrattar Lasse Sundström.

Källa: Yle 20.12.2015