Vuodesta 1926 on Mäntyluodossa mitattu virallisesti meriveden korkeutta. Matalin vedenkorkeus koko mittaushistorian ajalta kirjattiin 2.1 2019 -85cm, 5cm alemmaksi kuin aiempi ennätys. Ennätys syntyi kun matalapaineen reitti oli meriveden laskulle otollinen. Pohjoisesta etelään suunnannut matalapaine veti mukanaa vesimassat myrskytuulen viimeistellessä tilanteen ennätykselliseksi. Matalimmillaan vesi oli päiväsaikaan, joten tilanne tuli havainnoitua hyvin kun ei myöskään ollut jäätä rannoillamme. Näkyvillä oli merenpohjaa joka ei koskaan aiemmin ole ollut kuivilla.

Perinteinen Joulupäivän kuva rannastamme. Talviselta näyttää, mutta nyt kuukautta myöhemmin jäätilanne on lähes samankaltainenainen. Jäätä on vasta nyt alkanut muodostua lisää.

Kuva rannastamme 20. tammikuuta Lunta on, mutta merellä ei jäätä ole kuin nimeksi. Keskitalven selkä on katkennut, mutta meri on edelleen sulana. Ankaraa jäätalvea ei enään tule vaikka pakkaset äityisivät koviksi. Vaikka jäätä vielä saattaa muodostua paljonkin, on jäätalvi kuitenkin lyhyt koska ollaan jo tammikuun loppupuolella ja kevät kuitenkin tulee vääjäämättä. Kahden kuukauden kuluttua merijäätä lisäävä aika on ohi joten jääaika jää lyhyeksi. Viime päivien säänkehitys on ollut kohti talven otteen kiristymistä. Aivan oikeaan aikaan talvi rannikolle saapuu.

Kunnonkohotukseen pieni puun hankintakauppa. Luminen metsä on parasta hyötyliikuntaa ja moottorisaha sopivankokoinen käsipaino hartialihaksilla. Merelle liikkuville jäille kun ei ole mitään asiaa. Metsässä ei tarvitse hallien kanssa painia joten on rentouttavaa puuhaa. Samalla saa verotonta ansiota sillä puun hankintatyö on verovapaata tuloa (tiettyyn rajaan) ja sen osuuden saa vähentää verotettavasta puunmyyntitulosta.

Päätyönä ovat nyt pyydystyöt. Viime vuosi oli rysäkalustolle kuluttava kovien tuulien johdosta ja pahoja rysien yliajoja oli ennätysmäärin. Koko talviaika menee pyydysten korjaus ja uudistustöissä. Verkkoja on parasta tilata valmiiksi pauloitettuna, mutta rysät on yksilöllisiä pyydyksiä joiden kunnostus on syytä itse tehdä.

Kevään säätä ja kalastuksen aloitusajankohtaa on vielä hieman aikaista ennustaa.

Talvi on kuitenkin edennyt syksyllä ennustamani mukaisesti. Lunta lupasin tänne rannikolle ja sitä nyt on, ja lisää tulee.

HjS