markku saiha

Opetusministeri Krista Kiuru luovutti vuoden 2013 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiistaina 24.9 Säätytalolla Helsingissä järjestetyssä juhlatilaisuudessa. Yksi palkinnon saajista on porilainen valokuvaaja Markku Saiha, jonka kuvia on ollut esillä vuosien mittaan monissa liiton julkaisuissa. Saiha on monen vuoden aikana toiminut Suomen Ammattikalastajaliiton erilaisissa tiedotustehtävissä ja ansiokkaasti valokuvannut meriluontoa ja kalastusta sekä ammattikalastajia heidän työssään. Saihan kuvia on liiton verkkosivuilla.

– Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot muistuttavat meitä siitä, että suomalaisessa yhteiskunnassa tiede kuuluu kaikille. Tänään meillä on tilaisuus palkita tieteen ja tiedon julkistajia heidän arvokkaasta työstään sen puolesta, että tieto löytää uudet yleisöt, olivatpa he sitten yhteiskunnan huippuosaajia tai pieniä lapsia, iloitsi opetusministeri Krista Kiuru palkintojen jakotilaisuudessa.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. TJNK on opetusministeriön asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla sekä muun kansallisen ja kansainvälisen tiedon kehitystä.

Palkintoja esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta myönnettiin kuusi ja elämäntyöpalkintoja kaksi. Saihan lisäksi palkinnon saivat mm. toimittaja Jaana Kanninen ilmastonmuutosta käsittelevästä raportoinnista, professori, valtiotieteiden tohtori Sixten Korkman talouspolitiikan ja -tieteen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä ja taiteilija Mauri Kunnas lastenkirjoilla tehdystä tiedonjulkistamistyöstä.

Lähde Opetusministeriö