DSC 1454

Naistenviikko oli poutainen. Kuuluu satelevan toisaalla, mutta Selkämeren rannikko on pikemmin kärsinyt kuivuudesta. Naistenviikko vaihtuu mätäkuuksi ja hellekausi on ennusteissa tulollaan.

Mätäkuun alku oli taannoin aikaa jolloin kesäinen siian rääkikalastus (ajoverkko) alkoi näillä Porin edustan rääkipaikoilla. Siikaa tosin kalastettiin keväästä alkaen ajoveroillakin, mutta kun isonsiian aika alkoi niin saaliiseen ilmestyi suurempaa vaellussiikaa. Todella haluttu, pulska 1 – 3 kilon siika on graavikalana ehdotonta huippua.

Näin ennen mutta sitten EU:lta pääsi viherpieru. Välimerellä oli joitain kilpikonnia ja delfiinejä jäänyt ajoverkkoihin. Ongelma ratkaistiin lopettamalla ajoverkot tyystin Itämerellä. Keppihevosena käytettiin pyöriäistä. Maailman yleisintä pikkuvalasta. Pyöriäisiä oli Itämerellä runsaasti ennen toisen maailmansodan aikaisia kovia talvia jotka sen kannan romahduttivat. Suojelujärjestöt saivat lobattua ajoverkkokiellon tänne kun vielä omat surkeat meppimme jeesasivat. Sittemmin intohimoja on ollut lisää mitä erilaisimmilla elinkeinokalastusvastaisilla voimilla ja eräänlainen ”toisto totuus” on demonisoinut tämän kalastusmuodon. Rannikon kulttuuri tai kalastuselinkeino ei merkinnyt mitään.
Tietenkin tähän päätökseen kuuluu se että Välimerellä ja muuallakin EU:n merillä ajoverkkokalastus jatkuu nykyisinkin. Vain tehokkuutta on hieman rajoitettu.

DSC 1432

Heinäkuun alun hyvät verkkosilakkasaaliit hiipuivat veden lämmön noustessa, mutta vielä on silakkaa saatu. Mätäkuu on yleensä hiljaista silakankalastuksessa. Suuria saaliita ei ole odotettavissa. Hyvällä tuurilla saa torikalat.

DSC 1446

Kesäkuun pohjoismyrsky täytti pari rysää levällä. Vaikka ne jotenkuten pyyntikuntoon jäivät silloin, niihin tarttunut rihmalevä käytti rysän havaksia kasvualustana ja heinäkuun alun pohjoistuuli oli näille rysille liikaa. Nämä kaksi rysää kärsivät mittavat vahingot ja taas on tiedossa tulevalle talvelle käpytöitä (korjausta ja uusien rysänosien tekoa).

DSC 1460

Penkin alta myytiin loppukauden lohet. Vapaaseen myyntiin ei saalista riittänyt vain tilatut erät vaivoin saatiin toimitettua. Aikaisin keväällä liikkeellä ollut lohi meni ja heinäkuulle ei saalista juurikaan jäänyt. Kalantulo loppui ennätysaikaisin. Tavallisesti päästään elokuulle kun tyhjä aika koittaa mutta nyt kalantulo loppui kolmisen viikkoa keskimääräistä aiemmin. Nopeutetulla aikataululla rysiä ylös. Puolet on jo kuivilla.

DSC 1462

Lohipotin elinkeinolle varattu osa. Näyttää siltä ettei ennätyspientä 2016 lohikiintiötä saada pyydettyä. (ei tiedä vielä) Tieteellisesti katsottuna tämä tarkoittaa sitä että lohta on heikosti meressä ja kiintiötä pitää jatkossa varovaisuusperiaatteen mukaisesti edelleen vähentää. ICES kyllä hoitaa homman neuvonannoissaan.

HjS