Maakuntauudistus tuo maaseudun kehittämisen, maa- ja elintarviketalouden sekä luonnonvaratalouden hallintoon merkittäviä muutoksia, joita valmistellaan parhaillaan. Tavoitteena on alueiden erityispiirteet huomioon ottavan, vaikuttavan ja asiakkaita palvelevan maakuntahallinnon rakentaminen.
Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan vastuulla olevat tehtävät on mahdollista koota maakuntiin yhtenäisiksi kokonaisuuksiksi. Sen osia ovat mm. ympäristöterveydenhuolto, maaseudun kehittäminen, maatalous, kalatalous, vesitalous sekä kasvintuotannon ja -terveyden valvonta.
 
MMM järjestää maakuntauudistuksen informaatio- ja keskustelutilaisuuksien sarjan viidellä paikkakunnalla tammi-helmikuussa 2017. Tilaisuudet on tarkoitettu maakuntauudistuksen parissa toimiville valmistelijoille sekä maakuntauudistuksen kohteena olevien organisaatioiden toimijoille. Lisäksi tilaisuuksiin ovat tervetulleita sidosryhmät, jotka tekevät yhteistyötä edellä mainittujen tahojen kanssa. Näitä ovat esimerkiksi Leader-ryhmät, neuvontaorganisaatiot, elinkeinoelämän ja tuottajien järjestöt.
Maaseutuvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto, maaseutuverkostopalvelut ja Kuntaliitto ovat mukana tilaisuuksissa ja osallistuvat järjestelyihin. Nämä organisaatiot tukevat maakuntauudistuksen myötä muuttuvien alueellisten verkostojen rakenteita ja toimintaa.
 
Tilaisuuksien tavoitteena on tuoda tietoa maakuntauudistuksen valmisteluun MMM:n toimialan tehtävistä, käydä keskustelua maakuntauudistusta valmistelevien ydinryhmien kesken sekä keskustella eri toimialojen erityispiirteistä ja siitä miten niitä valmistelussa huomioidaan.
 
Tilaisuudet järjestetään seuraavasti:
 
·        ELY-alueet Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa: Kaksikielinen tilaisuus Vaasassa perjantaina 27. tammikuuta 2017
·        ELY-alueet Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi. Tilaisuus Rovaniemellä perjantaina 3. helmikuuta
·        ELY-alueet Uusimaa, Häme ja Kaakkois-Suomi. Tilaisuus Helsingissä keskiviikkona 8. helmikuuta
·        ELY-alueet Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Keski-Suomi. Tilaisuus Kuopiossa 10. helmikuuta
·        ELY-alueet Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa: Tilaisuus Tampereella 17. helmikuuta
 
Lähde: MMM tiedote 16.12.2016