Mustatäplätokkoa on tiedetty olevan meressä Raahen edustalla, mutta vasta nyt siitä on tehty virallinen rekisteröinti. Kalat mitä ilmeisemmin myös lisääntyvät paikassa. Jos kaloja on paljon, ne syrjäyttävät kotimaisia pohjakalalajeja.

·        Metsähallituksen meribiologitiimi teki Raahen Lapaluodossa runsaasti havaintoja mustatäplätokosta.

– Tunnin sukelluksen aikana tein niistä parikymmentä havaintoa. Kovin montaa metriä ei tarvinnut mennä eteenpäin, kun niitä jo vilahteli silmissä, kertoo Perämeren aluemeribiologi Essi Keskinen Metsähallituksen luontopalveluista.

Keskisen mukaan mustatäplätokkoja oli monenkokoisia, muutaman sentin pituisesta yli kymmenen sentin mittaisiin yksilöihin.

– Koska niitä oli monenkokoisia ja niin paljon, olisi varsin epätodennäköistä, että ne kaikki olisivat tulleet laivojen painolastivesien mukana siihen samaan paikkaan. Eli näyttää vahvasti siltä, että kyseessä on lisääntyvä kanta.

Raahen Lapaluodossa tehty havainto on maailman pohjoisin.

Kaloja on nähty ja pyydystetty Raahessa aiemminkin

Kesällä 2015 ruotsalainen tutkijaryhmä oli Raahessa etsimässä mustatäplätokkoja, ja onkimalla he onnistuivat niitä saamaankin. Löydöistä ei kuitenkaan koskaan tehty virallista ilmoitusta.

– Luonnonvarakeskus Luke on taho, joka selvittää ja pitää silmällä vieraslajeja, ja jos heillä ei ole siitä rekisteröityä tietoa, on kuin sitä ei olisi olemassakaan, Keskinen selittää nyt tehdyn rekisteröinnin merkitystä.

Pari vuotta sitten myös raahelainen kalastaja kertoi saaneensa mustatäplätokon verkostaan Raahen Taskusta, mutta silloinkaan havaintoa ei ilmoitettu viralliseen vieraslajitietokantaan.

– Aina kun mustatäpklätokon saa saaliiksi, siitä on hyvä ilmoittaa. Ja jos kalastajat saavat niitä rutiininomaisesti verkosta, kannattaa ilmoittaa eikä tuudittautua siihen, että se on jo niin tavallinen, ettei siitä enää kannata kertoa.

Mustatäplätokoista voi tehdä ilmoituksen internetin vieraslajisivuston kautta. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL on määritellyt sen haitalliseksi vieraslajiksi.

Kotimaiset pohjakalat joutuvat ahdinkoon

Mustatäplätokko, entiseltä nimeltään mustakitatokko, on vieraslaji, joka on löydetty ensimmäisen kerran Suomen rannikolta 2005. Nyt laji on levinnyt jo Kotkan itäpuolelle ja Raahen korkeudelle pohjoiseen.

– Se on vahva kilpailija, joka ei ole kranttu lämpötilan suhteen, ja on kaikkiruokainen sekä kasvaa suhteellisen suureksi ,15–20-senttiseksi, meribiologi Essi Keskinen luettelee kalalajin vahvuuksia.

Mustatäplätokon erottaa muista suomalaisista tokoista selkäevän mustavalkoisesta täplästä. Se on aggressiivinen vieraslaji, joka helposti syrjäyttää paikallisia kalalajeja.

– Muut pohjakalat, kuten tokot, kivinilkka ja kivisimppu joutuvat syrjäytetyiksi koloistansa. Se myös kilpailee samasta ravinnosta, Keskinen kertoo.

Helsingin edustalla vieraslajia tavataan jo runsaasti.

– Lajit, joita se on syrjäyttämässä, eivät ole taloudellisesti merkittäviä, mutta sillä voi olla kerrannaisvaikutuksia: Jos se syrjäyttää lajin, joka on jonkun kalan ja linnun ravintoa eikä se syystä tai toisesta pysty käyttämään mustatäplätokkoa ravinnoksi.

Esimerkiksi Venäjällä ja Puolassa mustatäplätokkoa kalastetaan ja sitä pidetään arvokkaana ruokakalana. Suomessa sitä voi pyytää ainakin ongella.

Lähde: Yle 8.8.2016