Puhemiehistö ja eduskuntaryhmät ovat pohjustaneet muutosta eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kokoonpanoon hallitusenemmistön uudelleenluomiseksi. Aamun kokous kehotti muistamaan valiokuntamatkojen yhteydessä hallitus-oppositio -tasapainon.

Vihreiden siirtyminen oppositioon on johtamassa valiokuntamuutoksiin eduskunnassa. Niukaksi muuttunut hallitus-oppositio -suhde on jo kääntänyt maa- ja metsätalousvaliokunnan sekä tarkastusvaliokunnan oppositioenemmistöisiksi. Täysistunnossa hallitusenemmistö on äänin 102-98.

Yle uutisten tietojen mukaan puhemiehistön ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kokous sopi aamulla, että eduskuntaryhmät neuvottelevat keskenään muutoksista maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Valiokunta on tarkoitus palauttaa hallitusenemmistöiseksi. Tällä hetkellä valiokunnassa on oppositiolla enemmistö äänin 9-8.

Jos sopu syntyy ryhmänjohtajien kesken, käytännössä joku oppositioryhmistä luovuttaisi paikkansa valiokunnassa hallituspuolueen edustajalle. Harkinnassa on, että tilalle tarjottaisiin paikkaa valtiovarainvaliokunnassa päinvastaisella vaihdolla.

Perussuomalaiset on jo ilmoittanut, ettei se aio luopua omista paikoistaan maatalousvaliokunnassa.

Hallitusenemmistön tarvetta valiokunnassa perustellaan sillä, että enemmistöhallituksen on pystyttävä puolustamaan hallituksen esitystä valiokunnassa.

Muutoin tilanne voisi johtaa siihen, että oppositioenemmistöinen maatalousvaliokunta muuttaisi tai kumoaisi hallituksen esityksen, joka taas eduskunnan täysistunnossa ja suuressa valiokunnassa käännettäisiin hallituspuolueiden enemmistön voimin hallituksen tarkoittamaan muotoon. Tällainen käsittelytapa veisi aikaa.

Tarkastusvaliokunnan voimasuhteita ei ole tarkoitus muuttaa, koska valiokunta on luonteeltaan lähinnä parlamentaarista valvontaa tekevä. Oppositiolla on tarkastusvaliokunnassa enemmistö äänin 6-5.

Lähde: Yle 1.10.2014