Luonnonvarakeskuksen päätoimipaikan sijoittaminen Helsingin Viikkiin on toistaiseksi jäissä. Maa- ja metsätalousministeriön selvitykset eivät tyydytä alueellistamisen koordinaatioryhmää.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) julkisti ministeriön esityksen blogissaan jo vajaa viikko sitten. Alueellistamisen koordinaatioryhmän mukaan ministeriön laatima selvitys ei kuitenkaan osoita yksiselitteisesti miksi uuden Luonnonvarakeskuksen johtaminen tapahtuisi parhaiten Helsingissä.

Koordinaatioryhmä pyytääkin maa- ja metsätalousministeriöltä lisäselvitystä siitä, mitkä ovat johtamisen kannalta keskeisiä tekijöitä. Yksittäisiä paikkakuntia ei keskustelussa nostettu esiin vaan pääpaino oli siinä, missä määrin päätoimipaikan sijoittaminen pääkaupunkiseudulle tai sen ulkopuolelle vaikuttaisi keskuksen johtamiseen.

Luonnonvarakeskuksen päätoimipaikan sijoittamisen jatkokäsittelyn aikataulusta ei vielä sovittu. Alueellistamisryhmä kokoontuu seuraavan kerran toukokuun lopulla.

Kahdeksan paikkakuntaa kisaamassa

Maa- ja metsätalousministeriö selvitti sijoittamista pääkaupunkiseudulla Helsingin Viikin lisäksi Vantaan Jokiniemeen ja maakunnissa Joensuuhun, Jokioisiin, Jyväskylään, Ouluun, Rovaniemelle ja Turkuun.

Sijoittamisselvityksen ja myös ministeri Koskisen mukaan Helsingin Viikki olisi taloudellisesti ja toiminnallisesti paras vaihtoehto. Pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan lähes puolet Luonnonvarakeskuksen asiakkaista ja sidosryhmistä. Pääkaupunkiseutua pidetään parhaana vaihtoehtona myös liikenneyhteyksien kannalta.

Helsingin yliopiston Viikon kampus on selvityksen mukaan Vantaan Jokiniemeä parempi vaihtoehto etenkin yliopistoyhteistyön kehittämisen kannalta. Viikissä on jo nykyisin Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen  päätoimipaikka ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen toimintoja. Vantaalla puolestaan on Metsäntutkimuslaitoksen suurin toimipaikka.

Johdossa vain 20 työntekijää

Luonnonvarakeskuksen päätoimipaikka työllistää noin 20 työntekijää, joiden tehtävänä on laitoksen tehokas johtaminen. Luonnonvarakeskus tulee työllistämään noin 1 800 henkeä eri puolilla Suomea.

Luonnonvarakeskuksen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2015 alussa kun MTT, Metla ja RKTL yhdistetään. Yhdistyvillä laitoksilla on työntekijöitä yhteensä 38 paikkakunnalla. Suurimmat toimipaikat olivat Jokioinen, Vantaa, Helsinki ja Joensuu.

Kaavailut Luonnonvarakeskuksen päätoimipaikan sijoittamisesta Helsinkiin ovat jo aiheuttaneet kovaa arvostelua maakunnissa.

Lähde: Yle 20.3.2013