Luonnonvarakeskuksen päätoimipaikka sijoitetaan Helsingin Viikkiin. Maa- ja metsätalousministeriö sai ajettua tahtonsa läpi alueellistamisen koordinaatioryhmässä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) julkisti Helsingin ministeriön suosikiksi jo maaliskuussa. Ministeriön laatima selvitys ei kuitenkaan tuolloin kelvannut valtionhallinnon alueellistamisen koordinaatioryhmälle vaan se vaati lisäselvityksiä. Nyt ministeriö onnistui vakuuttamaan, että Luonnonvarakeskuksen tehokas johtaminen tapahtuu parhaiten Helsingissä.

Luonnonvarakeskuksessa työskentelee pääjohtaja, kaksi ylijohtajaa ja joukko muita avainhenkilöitä, yhteensä noin 20 henkilöä. Ministeriön selvityksen mukaan päätoimipaikan sijainti vaikuttaa merkittävimmin nimenomaan ylimmän johdon toimintaan.

Maa- ja metsätalousministeriö korostaa, että Luonnonvarakeskus on vahvasti alueellinen organisaatio ja sen johto on keskuksen toiminnoista kaikkein huonoimmin alueellistettavaksi soveltuva toiminto. Johdon alueellistamisella ei olisi merkittäviä positiivisia vaikutuksia ja se vaikeuttaisi johdon toimintaa, arvioi ministeriö.

Helsingistä helpoin matkustaa

Luonnonvarakeskuksen ylin johto joutuu matkustamaan paljon ja ministeriö katsoo, että Helsingin sijainti on liikkumisen kannalta paras. Eri puolilla maata sijaitseviin kymmeniin toimipisteisiin on helpointa, nopeinta ja edullisinta matkustaa pääkaupunkiseudulta. Sama pätee ulkomaan matkoihin. Ulkomaisten vieraiden vastaanottaminen sujuu myös parhaiten Helsingissä.  

Pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan lähes puolet Luonnonvarakeskuksen asiakkaista ja sidosryhmistä.

Seitsemän paikkakuntaa pettyi

Maa- ja metsätalousministeriö selvitti Luonnonvarakeskuksen päätoimipaikan sijoittamista Helsingin Viikin lisäksi Vantaan Jokiniemeen ja maakunnissa Joensuuhun, Jokioisiin, Jyväskylään, Ouluun, Rovaniemelle ja Turkuun.

Helsingin yliopiston Viikin kampus hakkasi pääkaupunkiseudun toisen kilpakumppanin, Vantaan Jokiniemen etenkin yliopistoyhteistyön kehittämisen ansiosta.

Viikissä on jo nykyisin Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen päätoimipaikka ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen toimintoja. Vantaalla puolestaan on Metsäntutkimuslaitoksen suurin toimipaikka. Tosin Metsäntutkimuslaitoksen 20-henkinen johto muuttaa ensi vuoden alkuun mennessä Joensuuhun

Kuusi osaamiskeskusta luvassa

Luonnonvarakeskuksen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2015 alussa kun MTT, Metla ja RKTL yhdistetään. Keskus työllistää noin 1 800 henkeä eri puolilla Suomea Hangosta Utsjoelle ja Joensuusta Vaasaan. Yhdistyvillä laitoksilla on työntekijöitä yhteensä 38 paikkakunnalla. Suurimmat toimipaikat olivat Jokioinen, Vantaa, Helsinki ja Joensuu.

Luonnonvarakeskuksen varsinaiset ydintoiminnot on tarkoitus koota kuuteen osaamiskeskukseen eri puollle Suomea. Myös merkittävä osa sisäisistä palveluista on mahdollista sijoittaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Toimipaikkojen määrää ei lisätä.

Toimintoja on tarkoitus kehittää erityisesti paikkakunnilla, joilla on merkittävää luonnonvaroihin liittyvää tutkimusta, koulutusta, hallintoa ja yritystoimintaa. Kaikilla päätoimipaikkakisassa mukana olleilla paikkakunnilla on kiistattomia vahvuuksia ja kehittämismahdollisuuksia, arvioi maa- ja metsätalousministeriö.

Maakuntien liitot ovat mukana, kun Luonnonvarakeskuksen uutta organisaatiota luodaan, ja tutkijoita on tarkoitus alueellistaa.

Lähde: Yle 28.5.2013