Suomen hylkeenpyytäjiin kuuluva kemiläinen Jouni Heinikoski sanoo, että uhanalaisen saimaannorpan lajitoveri itämerennorppa elää ja voi hyvin Suomessa. Heinikoski on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön esitykseen lisätä itämerennorpan pyyntiä.

Maa- ja metsätalousministeriön esityksen mukaan elokuun alusta alkavalla metsästyskaudella 2013-2014 Perämeren-Merenkurkun kannanhoitoaluella saisi pyytää 100 itämerennorppaa.

– Tietenkin näillä luonnonsuojelujärjestöillä on aivan omat intressinsä ja hylje on niille sellainen tietynlainen maskotti. Ja ikävä kyllä usein eri lajit sekoitetaan keskenään, saimaannorppahan on oikeasti uhanalainen. Kyllä itämerennorppa ja varsinkin harmaahylje elää ja voi hyvin Suomessa, sanoo kemiläinen hylkeenpyytäjä Jouni Heinikoski.

Lupia myöntävästä Suomen riistakeskuksesta kiintiötä pidetään perusteltuna. Riistapäällikkö Stefan Pellas sanoo, että nykyisellään lisääntymiskykyistä norppaa on Itämerellä runsaasti.

– Metsästetäänhän meillä paljon harvinaisempiakin lajeja kuten karhuja tai susia. Kestävän kehityksen periaatteella en näe kannan harventamiseen estettä, Pellas sanoo.

Myös Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos vahvistaa norppakannan koon ja kehityssuunnan mahdollistavan rajoitetun metsästyksen Perämerellä.

Jouni Heinikoski tuumaa, että Perämerellä pyytäjiä on sen verran harvassa, että kiintiöt tuskin täyttyvät.

– Maa-ja metsätalousministeriön virkamiehet ovat vihdoinkin kuunnelleet kentän ääntä ja ottaneet myös tämän norppakysymyksen hallintaan toistaiseksi tyydyttävällä tavalla eli on myönnettävä 100 kappaletta metsästyslupia norpille.

– Täytyy korostaa, että harmaahylje varsinkin on täysimittainen ja ylitsepääsemätön peto. Ei sillä ole itämeressä muita vihollisia kuin ihminen. Jos ihminen ei sitä kantaa harvenna, tulee luultavasti joku epidemia, joka hävittää sitten koko populaation, Heinikoski toteaa.

Lähde: Yle Perämeri 24.7.2013 (toimitettu)