Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kävi Uudessakaupungissa. Hänelle kerrottiin kestämättömästä tilanteesta merimetsojen osalta. Kanta lisääntyy edelleen kovaa vauhtia ja tuhot niin kaloille kuin saarillekin pahenevat.

Kun Tiilikainen on toisaalta metsästysasioista vastaava ministeri ja toisaalta myös ympäristöministeri, on selvää, että nämä tehtävät sotivat toisiaan vastaan eikä hän luvannutkaan mitään, ellei sellaiseksi katsota työryhmän perustamista pohtimaan, mitä merimetsoille pitäisi tehdä.

Tällä toimenpiteellä asian ratkaisua siirretään taas pari vuotta ja merimetson tuhot niin kalastajille kuin luonnollekin pahenevat edelleen. Työryhmän perustaminen on turhaa, sillä asiaa on tutkittu ja vatvottu jo vuosia. On useita selvityksiä, joista tiedetään merkittävät haitat kalakannalle. Samoin merimetsojen pesimäsaarien luurangoista näkee tutkimattakin, mitä liian suuri lintukanta saa aikaan.

Nyt ei tarvita mitään työryhmiä, vaan ministeriön päätökset siitä, että merimetsoyhdyskuntia pienennetään rajusti ensisijaisesti munia rei’ittämällä. Riistalinnuksi niistä ei taida olla, vaikka metsästäminen sallittaisiinkin. Tähän asti ovat ns. luonnonsuojelijat olleet niskan päällä. Nyt ministeriltä odotetaan rohkeutta katsoa asiaa myös muiden silmillä.

Ministeri Tiilikaisen tulisi tietää myös toinen saariston paheneva lintuongelma. Sen aiheuttavat myös suojellut valkoposkihanhet. Vielä muutama vuosi sitten keväällä saaristoon ilmestyivät merihanhet, jotka pesivät, kasvattivat poikasensa ja lähtivät pois juuri ketään häiritsemättä.

Nopeasti runsastunut valkoposkihanhikanta on ajanut merihanhet jonnekin ja nyt terrorisoivat kymmenpäiset valkoposkiparvet sekä rannikon maataloutta että saariston mökkiläisten elämää.
Meillä on pieni mökkitontti Taivassalossa. Siinä on laakeata rantakalliota ja aarin verran ruoppausjätteeseen istutettua nurmikkoa. Jokapäiväinen ilmiö on kymmenien hanhien ilmestyminen lämmittelemään ja kakkimaan rantakalliolle ja sitten ruokailemaan ja ulostamaan nurmikolle.

Jälki on melkoinen. Ämpärillinen valkoposkihanhen ulostetta joka ainoa päivä. Lapsia ei voi päästää rantaan ulosteiden sekaan ollenkaan eikä aikuistenkaan kengät kaikkea siedä. Tervetuloa vaan, ministeri Tiilikainen, katsomaan.

Näin ei saa jatkua, vaan valkoposkihanhen suojelu on purettava ja siitä on tehtävä riistalintu, niin kuin muutkin hanhet ovat. EU-direktiivien taakse ei saa mennä kummankaan linnun osalta. Niitähän metsästävät niin Ahvenanmaa, Ruotsi kuin Virokin. Näissä asioista ovat samaa mieltä maatalouden edustajat, kalastajat ja mökkiläiset.

Pekka Paatero
läänin sosiaali- ja terveysneuvos emeritus
mökkiläinen

Lähde: Mielipidekirjoitus 12.8.2015 / Vakka-Suomen Sanomat