Loviisan saaristossa, Söderbyssä asuva ammattikalastaja Mikael ”Linka” Lindholm nousi viime syksynä valtakunnan kuuluisuuteen, kun hänen Boistön saaren vesillä olleen rysän päälle oli uponnut ”tunnistamaton painava esine”.
Kuukauden päivät kestänyttä rysämysteeriä seurattiin tiiviisti Loviisan Sanomien sivuilla sekä video- että livelähetyksissä sekä pian myös alueen ja valtakunnan päämediassa Helsingin Sanomia myöten.

Monien värikkäiden vaiheiden jälkeen esine paljastui Maestro 35 -purjeveneeksi, joka oli aiemmin ilmoitettu varastetuksi Loviisan Tullisillalta. Vene nostettiin syvyyksistä ja kuljetettiin vakuutusyhtiön varikolle.
Myös kalastaja Lindholm sai viimein nostettua vaurioituneen pyydyksensä pohjasta.

Pyydysvaurioiden lisäksi taloudellista vahinkoa aiheutui menetettyjen saaliiden, saalispäivien sekä lukuisten työtuntien muodossa. Ammattikalastaja arvioi vahinkojen yhteismäärän nousseen tähän mennessä 18 600 euroon.
Koska sekä ammattikalastaja pyydyksineen että purjevene olivat molemmat vakuutettuja, arveli ammattikalastaja monen muunkin sivullisen tapaan, että jompi kumpi vakuutus korvaa viattomalle ammattikalastajalle aiheutuneet vahingot.
Toisin saattaa silti käydä. Kumpikin vakuutusyhtiö ovat toistaiseksi jyrkästi kieltäytyneet korvaamasta kalastajalle senttiäkään.

Valtion osin tukema kalastajavakuutus ei korvaa vahinkoa, jonka aiheuttaja on kolmas osapuoli.
Kalastajavakuutuksen ehdot lähtevät siitä, että ulkopuolinen aiheuttaja, jos se ei ole myrsky tai muu luonnonvoima, korvaa silloin vahingot.

Normaalisti purje- tai moottoriveneen aiheuttamat vahingot korvataan veneen vakuutuksesta. Tai ainakin pitäisi korvata. Boistön tapauksessa poliisi arvioi, että varastetuksi ilmoitettu purjevene upotettiin tahallaan.
Esitutkinta tapauksesta on yhä kesken eikä korvausvelvollista syyllistä välttämättä löydetä koskaan.
Tapauksen käsittely sekä vakuutuskiista voi pahimmillaan kestää vuosikausia.

Vakuutusyhtiön käyttämät asiantuntijat, nostourakan saanut pelastusyhtiö ja kuljetuksen järjestänyt kuljetusyhtiö ovat tietenkin saaneet korvauksensa ajallaan.
Täysin syytön ammattikalastaja ja yksinyrittäjä Mikael Lindholm ei sen sijaan ole saanut senttiäkään korvauksia vahingoista eikä ansionmenetyksistä. On hyvin mahdollista, ettei hän saa korvauksia koskaan.

Vaikka purjeveneen uppoaminen rysän päälle lienee ainutkertainen haveri, on ammattikalastajan ja vakuutusyhtiön välinen pattitilanne liiankin tavallinen.
Tiedossa on Loviisan seudultakin, jossa on vain kourallinen ammattikalastajia, useita tapauksia, joissa purjevene tai muu alus on ajanut asianmukaisesti merkittyjen sekä etäällä väylistä sijainneiden pyydysten päälle ja aiheuttanut niille merkittäviä vahinkoja.

Monissa tapauksissa veneilijän vakuutusyhtiö on kieltäytynyt maksamasta kalastajille korvauksia, vaikka tapaukset ovat todistajien mukaan vaikuttaneet selkeiltä.
Joskus jopa niin selkeiltä, että purjehtija merivartioston puhuttelussa jopa itse myöntänyt ajaneensa rysän päältä ja aiheuttaneensa vahinkoa.
Ammattikalastajan oikeusturva pyydysvahingoissa näyttää olevan varsin heikoissa kantimissa.

Lähde: Loviisan Sanomat, pääkirjoitus, 8.4.2016