image1

Tuulisen alkukesän jälkeen Selkämerellä oli kalastuksen kannalta sopivia ilmoja. Siika oli hukassa mutta lohia ui paikoitellen pyydyksiin hyvin. Kausi jäi kuitenkin lyhyeksi. Ministeriö ilmoitti että kalastus keskeytetään 24. heinäkuuta kiintiön täyttymisen uhatessa. Reilu kuukausi siis voitiin Selkämerellä kalastaa lohta. Samalla loppuu kodeissa ja ravintoloissa paikallisen punalihaisen syönti.

image2

Merikarvialainen kalastaja Sami Veneranta on tyytyväinen lopulta parantuneisiin olosuhteisiin, mutta kalastusta olisi kyllä voinut jatkaa pidempään. Lohen korvaavaa kalaa ei avoimella rannikolla kesällä ole. Siika ilmestyy rannikolle kun tuulet taas alkavat ja vedet jäähtyvät.

image3

Nykyaikaisen lohirysän kokeminen on hyvällä kelillä varsin nopea toimitus. Kalastaja ajaa veneensä pyydyksen lähelle, liittää rysän ponttonien ilmaletkut kompressoriin ja pian perä nousee pinnalle. Saalis, jos sitä on, jää kaukaloon jonka suu avataan jolloin kalat liukuvat veneessä olevaan vedellä ja jäillä täytettyyn säkkiin.

image4

Tässä rysässä ei ollut kuin pari kalaa mutta mukavan kokoisia. Lohi on tainnutettu ja Sami esittelee saalista kuvaajalla.

image5

Kun rysän perä on koettu ja tarkastettu että kaikki on kunnossa, lasketaan se takaisin pinnan alle pyyntiin. Kalastaja painaa ankkuriköydestä vauhtia, ja pian ilma virtaa ulos ponttoneista ja perä häviää näkyvistä.

image6

Työ tehty tältä illalta ja turistien kanssa ehtii vaihtaa muutaman sanan.

image7

Ilta on pitkällä kun Venerannan vene kiitää kohti kotisatamaa. Samoja reittejä kulkivat jo Samin esi-isät. Kaikki rysät on koettu ja pari kalaa oli jokaisessa. Alkukaudesta kesäkuussa keskipaino on korkeampi kuin heinäkuussa. Kun pieniä lohia eli kosseja ilmaantuu, tietää että pohjoiseen vaeltavat lohet ovat ohittaneet nämä rannat. Sopivat lounaistuulet voivat kuitenkin tuoda Selkämeren jokiin nousevaa kalaa rannikolle, mutta tältä vuodelta ei tätä mahdollisuutta päästä hyödyntämään. Vajaan vuoden päästä alkaa Selkämerelläkin uusi lohikausi.

image8

Teksti ja kuvat: Markku Saiha / Paapuuri Oy