lohikausi image1

Tuulinen kevät ehti hieman tasaantua ja lohenpyynti pääsi Perämeren puolella alkamaan paremman sään vallitessa kuin Selkämerellä. Rysät saatiin mereen kun tyyniä päiviä sattui kalastajien kannalta sopivaan aikaan.

Ammattikalastaja Roland Semskar asuu Luodon kunnassa Pietarsaaren kupeella ja kalastaa rysillä Öuran saaristossa. Hän kertoi, että lohta on tullut ihan hyvin koska tuuli on ollut myönteinen. Semskar ennustaa että kaudesta tulee vähän pidempi koska vesi on edelleen kylmää.

Positiivista on myös ollut, että lohi on käynyt myös hyvin kaupaksi. Kun laajalla alueella kaikki kalastajat laskevat rysät yhtä aikaa pyyntiin, ja jos vielä saalista saadaan hyvin, tulee markkinoille hetkellisesti ylitarjontaa. Tällainen tilanne vältettäisiin toimijakohtaisilla kiintiöillä jolloin kalastajat voisivat valita oman strategiansa ja kalastaa silloin kun oma kalusto ja apajat yhdessä markkinatilanteen kanssa antavat parhaan lopputuloksen.

Semskar on omalta osaltaan kompensoinut riskiä. Hän tekee pitkiä päiviä huolehtimalla pyydyksistä ja kalan myynnistä itse. Suurin osan saaliista menee suoraan kuluttajille Luodon myyntipisteestä.

lohikausi image2