Selkämeren ammattikalastajat ovat tyrmistyneitä Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan suunnitelmiin kieltää lohen kalastus kokonaisuudessaan Itämeren alueella. Selkämeren alueella ammattimaisten lohenkalastajien määrä on supistunut kaiken aikaa. Nyt heitä on enää kymmenkunta. Lohikiellon toteutuminen olisi heidän loppunsa. Kielto vaikuttaisi myös kalatorien tulevaisuuteen.

Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja Sami Veneranta sanoo, että tämä sama vääntö on ollut olemassa jo parikymmentä vuotta ja että se muuttuu aina vain härskemmäksi.

Tulevaisuus on aika mustana, toteaa Veneranta:

– Toteutuessaan kielto veisi kaiken muunkin kalastuksen mukanaan ja kalat pois toreilta. Lohi on meille yksi palkanlisä kaiken muun kalan ohella. Jos se viedään pois, silloin homma menee miinustulokselle ja emme pysty enää satakuntalaisille kuluttajille sitä kalaa tarjoamaan.

Selkämeren lohikalastajien saalis on vuositasolla 5000 – 8000 lohta. Suurista määristä ei siis ole kysymys, ja nyt sekin haluttaisiin viedä pois, sanoo Veneranta.

Lohi on Suomen poliittisin eläin.

– Esimerkiksi yksi hylje syö kalaa vuodessa hieman vähemmän kuin mikä on yhden rannikkokalastajan vuotuinen lohisaalis. Hylkeitä on kuitenkin 30.000 yksilöä. Jotenkin tässä nyt ovat mittasuhteet kadoksissa. Jos mereltä vähennettäisiinkin sata hyljettä, olisi homma taas balanssissa.

Kyse on aluepolitiikasta

– Kyse on puhtaasti aluepolitiikasta. Suurin paine tähän tulee pohjoisesta, Tornionjoesta ja sen kasvavasta matkailukalastuksesta. Lohi on varmasti Suomen poliittisin eläin, sanoo Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja Sami Veneranta.

Lähde: Yle Satakunta 9.5.2012