Suomessa toisarvoisena pidettyä kalaa halutaan Kiinassa. Tehopyynti vähentäisi Itämerestä fosforia.
Kokkola. Kalaa välittävässä kokkolalaisessa Trio-Trading Ab:ssä on huiske, kun norjalaista lohta ja suomalaista kirjolohta fileoidaan jyväskyläläiseen markettiin.
Suomen syödyin kala on Norjan lohi, jota tuotiin maahan viime vuonna 29 miljoonaa kiloa.
”Sitä meni yksin meidän Kokkolan yksikön kautta fileenä kaksi miljoonaa kiloa”, kertoo toimitusjohtaja Ville Sammallahti.
Fileen leikkuusta jää yli lohen pää, ruoto sekä vatsarasvat, yhteensä noin 200 000 kiloa vuodessa. Niitä ei toimiteta Jyväskylän markettiin.
”Jos paperisodasta selvitään, ne viedään pian Kiinaan”, Sammallahti sanoo.
”Jonkin verran vatsarasvoja on viety Baltian maihin, joissa sitä savustetaan”, hän lisää.
”Kalan pää on suurta herkkua Kiinassa. Sitä tarjottiin siellä minullekin”, kertoo Kiinan Dalianin kalamessuille viime viikolla osallistunut yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mats Storbjörk.
Norjalla, Tanskalla ja Kanadalla on jo kalan vientivaltuudet Kiinaan.
”Tarvitsemme vielä todistuksen siitä, että täällä käsitellään kalaa kiinalaisten elintarvikenormien mukaisesti”, Sammallahti kertoo.
Yhtiön suunnitelmissa on viedä Kiinaan kalanpäiden lisäksi konttikaupalla suomalaista toisarvoista kalaa, kuten särkiä ja lahnaa.
Kiinan markkinoilla on Storbjörkin mukaan herännyt kiinnostus Suomessa aliarvostettuihin kaloihin, joiden pyynti olisi tärkeää niin sanotun roskakalaongelman hoitamiseksi.
Lahnat ja särjet kuormittavat varsinkin pieniä, matalia järviä ja estävät arvokalojen kasvun. Lisäksi ne rehevöittävät ja samentavat vesiä.
Suomessa hoitokalastetaan 50–100 sisäjärveä, joista saadaan noin 600 tonnia särkiä ja lahnaa.
Merialueella saalis vaihtelee vuosittain 500-1 800 tonnin välillä. Pyynti tehdään valtion varoilla.
Hoitokalastuksessa saadut särjet on syötetty minkeille tai haudattu maahan, kuten Sodankylässä Lokan altaalla.
”Jonkin verran särkeä purkitetaan. Esimerkiksi Nurmeksen Kala purkitti viime vuonna 20 tonnia Lahden Vesijärveltä pyydettyä särkeä”, kertoo järjestöjohtaja Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitosta.
”Vähempiarvoisen kalan pyynti käy jopa kannattavaksi, jos kiinalaiset maksavat siitä kunnon hinnan. Tavoitteena on viedä vähintään miljoona kiloa särkiä ja lahnaa pakastekonteissa Kiinaan”, Trio-Tradingin toimitusjohtaja Sammallahti sanoo.
Yrityksen kalatuotteista menee jo nyt noin 40 prosenttia Suomen markkinoiden ulkopuolelle. Suurimpia vientimaita ovat Norja, Ruotsi ja Tanska sekä Puola.
Kalan kulutus kasvaa Kiinassa.
”Messuilla arvioitiin, että vuonna 2015 kiinalainen syö keskimäärin 28 kiloa kalaa vuodessa, kun vielä pari vuotta sitten vastaava määrä oli 19,5 kiloa”, Storbjörk kertoo.
”Ensimmäinen kalan näytepyyntö tuli eilen Kiinasta”, Sammallahti sanoo.
Suomessa kalan kulutus oli viime vuonna 16 kiloa per henkilö, josta kotimaista kalaa 4,5 kiloa.
Lähde: HS 23.11.2012