Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos aloitti toukokuun lopulla kudulle nousevien lohien seurannat Tornion- ja Simojoessa. Tähän mennessä kutujokiin on ehtinyt nousta suuria ja vanhoja emolohia. Päivittäiset nousulohimäärät ovat toistaiseksi seuranneet edellisvuoden kehitystä. Lähiviikkojen perusteella voidaan jo hieman ennakoida kutuvaelluksen kokonaismäärää.

Lohien määrää ja vaelluksen ajoittumista seurataan kaikuluotaimilla Tornionjoessa napapiirin tuntumassa Kattilakoskella ja Simojoella. Kaikuluotain tuottaa vedenalaista videokuvaa, ja kalat lasketaan luotaimen näytöltä. Kuluvana kesänä luotauspaikan on toistaiseksi ohittanut Tornionjoella 3028 lohta ja Simojoella 191 lohta. Nousevien lohien kokonaismäärää ei pystytä vielä tähänastisten havaintojen pohjalta arvioimaan. Seuraavien 2-3 viikon aikana jokiin nousee lähinnä keskikokoisia lohia, jotka yleensä muodostavat kutunousun huipun.

Viime vuonna luotauspaikan ohitti Tornionjoella 61 500 ja Simojoella 3 630 lohta. Samana vuonna Tornionjoesta tilastoitiin 15 200 saalislohta ja Simojoesta noin sata lohta. Nykymuotoinen nousukalaseuranta aloitettiin Tornionjoella vuonna 2009 ja Simojoella vuonna 2008.

Alustavia Tornionjoen ja Simojoen luotaustuloksia päivitetään mahdollisimman ajantasaisesti RKTL:n verkkosivuille.

Tornionjoki

Simojoki

Lähde: RKTL 14.6.2013