Tornion- ja Simojokiin on noussut alkukesästä poikkeuksellisen runsaasti lohia: 14.6. mennessä Tornionjokeen on noussut 35 430 ja Simojokeen 2 642 lohta. Vastaaviin lohimääriin on ylletty aiempina kesinä vasta 2–3 viikkoa myöhemmin juhannuksen ja heinäkuun alun tienoilla. Lohennousu käynnistyi perinteiseen tapaan toukokuun lopulla.
– Mikäli lohennousun huippu saavutetaan myös tänä kesänä samoihin aikoihin, lohien kokonaismäärä tulee olemaan ennätyksellisen suuri, kertoo tutkija Atso Romakkaniemi Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Romakkaniemen mukaan leuto talvi ja lämmin kevät ennakoivat varhaista kutuvaellusta. Runsaita nousulohimääriä selittää myös luonnonlohikantojen vahvistuminen.
Runsaan lohennousun myötä kalastajien alkukesän saaliit ovat olleet hyviä tänä kesänä. Viime vuosina Tornionjoesta on saatu saaliiksi 10 000–20 000 lohta/kalastuskausi. Jokikalastuksen lisäksi kymmeniä tuhansia Tornionjoen lohia kalastetaan vuosittain Itämerellä.
Luke seuraa lohennousun runsautta ja ajoittumista kaikuluotaimilla. Kaikuluotauksen ensimmäisinä kesinä 2009–2011 Tornionjoella havaittiin 20 000–30 000 nousulohta/kesä, ja vuodesta 2012 lähtien 50 000–100 000 lohta. Näin suuria lohimääriä ei ole havaittu missään muussa Atlantin lohen kutujoessa kahteen vuosikymmeneen. Simojoella lohimäärät ovat kasvaneet vastaavana ajanjaksona tuhannesta muutamaan tuhanteen loheen.
Tornionjoen lohikanta edelleen kasvussa
Nousulohiseurannan lisäksi Tornionjoella on parhaillaan käynnissä merelle lähtevien poikasmäärien seuranta.
– Tänä keväänä merelle näyttää lähtevän ainakin kaksi miljoonaa poikasta, kun määrä aiempina vuosina on ollut noin 1,5 miljoonaa. Tornionjoen lohikanta on siis yhä kasvussa, Romakkaniemi toteaa.
Lohi kutee luontaisesti noin 40 Itämereen laskevassa joessa ja kaikkien jokien yhteenlaskettu poikastuotanto on nykyisin noin kolme miljoonaa merivaelluksensa aloittavaa lohenpoikasta vuodessa.
Lohennousua voi seurata 24/7
Nousulohimäärien kehitystä voi seurata verkossa (www.luke.fi/nousulohet) elokuun loppuun saakka, jolloin kutuvaellus päättyy. Luke julkaisee uusia tietoja lohimäärien kehityksestä lähes päivittäin.
Seurantatiedot saadaan Tornionjoessa napapiirin tuntumassa Kattilakoskella ja Simojoella nelostien sillan kupeessa sijaitsevista kaikuluotaimista. Kaikuluotaimet on kehitetty tutkimuskäyttöön, ja ne tuottavat vedenalaista videokuvaa, josta kalat lasketaan. Näitä ja muita luonnonlohikannoista kerättyjä tietoja käytetään lohikantojen hoidon ja kalastuksen säätelyn perustana.
Lähde: Luke 16.6.2016