Pankkikonserni Nordea on ennustanut lohen hinnan putoavan huippulukemista jopa 40 prosenttia. Kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja ja Luonnonvarakeskuksen markkinatutkija eivät usko, että lohen hinta olisi nopeasti tulossa alas. Suurimmat lohentuottajamaat Chile ja Norja eivät pysty nostamaan tuotantomääriään kasvavan lohen kysynnän tasolle, arvioivat asiantuntijat.

Lohen hinta on korkeimmillaan pitkään aikaan. Norjalaisen lohifileen hinta on noussut vuodessa 30 prosenttia, keskimäärin yli 20 euroon kilolta, ja kirjolohen viidenneksen, yli kymmeneen euroon kilolta.

Pankkikonserni Nordea on ennustanut lohen hinnan putoavan huippulukemista jopa 40 prosenttia noin kuuteen euroon kilolta. Nordean mukaan tuotanto kasvaa lähiaikoina jyrkimmin sitten vuoden 2011. Samalla hintojen on odotettu putoavan.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet Kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Anu-Maria Sandelin ja Luonnonvarakeskuksen markkinatutkija Kaija Saarni eivät usko, että lohen maailmanmarkkinahinta olisi tulossa alaspäin ainakaan nopealla aikavälillä. Heidän mukaansa maailman suurimmat lohentuottajamaat Chile ja Norja eivät pysty nostamaan tuotantomääriään lohen kysyntää vastaavalle tasolle. Tämä luo hintapainetta.

Lohen korkea hinta johtuu tällä hetkellä siitä, että maailmanmarkkinoilla lohen menekki on kovempaa kuin tuotanto. Lohen suurimpia tuotantomaita ovat Norja ja Chile. Nämä maat muodostavat maailman lohentuotannosta jopa 80 prosenttia.

Norjassa lohiteollisuutta ovat haitanneet kalataudit, Chilessä taas myrkkylevät ovat tuhonneet suuren osan tuotannosta. Suomessa Norjan lohi on selvästi suositumpaa kuin kotimainen lohi. Chilen lohta ei myydä Suomessa ollenkaan.

Kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Anu-Maria Sandelinin mukaan Chilessä lohen tuotantomääriä ei tulla saamaan aiemmalle tasolle. Sandelinin mukaan Chilen tuotantomäärät tulevat tippumaan jopa 25 prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen markkinatutkijan Kaija Saarnin mukaan Norjassa tuotantomäärät ovat tällä hetkellä tapissa, mutta maahan on Saarnin mukaan tulossa uusia tuotantolupia.

– Vaatii tietyn ajan ennen kuin Norjasta rupeaa tulemaan kalaa. Kasvu ei tule olemaan sitä, mitä se on ollut tähän asti. Samaan aikaan Chilessä tuotanto pienenee, sanoo Saarni.

Lähde: Yle 25.8.2016