Liiton Naantalin vuosikokous 10.3.2023 päätti yksimielisesti valita raumalaisen kalastajan Jarno Aaltosen tehtävän jättäneen Olavi Sahlsténin jatkajaksi. Aaltonen on myös Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja ja päätoiminen rannikkokalastaja.

Aaltonen luonnehtii liiton toimintaa jämäkäksi niin jäsenistöä kohtaan, kuin uloskin päin. Tiedotus on hoidettu niin hyvin kuin olemassa olevat resurssit ovat antaneet myöden. Lisäksi tärkeistä asioista on annettu lausuntoja tarpeen mukaan eri tahoille, ja ne ovat olleet johdonmukaisia sekä alaa palvelevia. Uusi puheenjohtaja näkee myös, että nämä toimet ovat tärkeitä elinkeinon jatkuvuuden kannalta.

Jatkuvuuden varmistamista on myös uusien jäsenten saaminen mukaan liiton ja aluejärjestöjen toimintaan. Tässä on haastetta uudellekin puheenjohtajalle, kommentoi Aaltonen. ”Meillä on vielä kalastajia, jotka eivät ole jäseniä, ja heidän aktivointinsa mukaan toimintaan on edessä. Yhdessä tekemällä ja yhteen hiileen puhaltamalla kaikilla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa.  Nyt täytyy miettiä uusia toimia asian edistämiseksi. Kaikki lähtee omasta aktiivisuudesta ja pitää muistaa, että on pakko antaa, jos haluaa jotakin saada.”

Aaltonen aikoo olla avoin sekä keskusteleva puheenjohtaja, ja toiveissa onkin saada kentältä palautetta. Tavoitteena on hakea palautteisiin yhdessä uusia ratkaisuja, ja tähän ajatukseen liittyy oman väen ohella myös toimintaympäristön organisaatiot. Kaikkien kanssa täytyy pystyä yhteistyöhön, vaikka historia onkin näyttänyt, että se on joskus työlästä.

Monille asioille emme voi mitään, säädöksiä tulee ja niiden kanssa opitaan elämään, muistuttaa Aaltonen. Hän aikoo kuitenkin pitää mielessä, että jos synnytetään uusia säädöksiä, kuten esimerkiksi lohen kohdalla on tehty jo vuosia, on jostain myös luovuttava. Kiintiö on riittävä rajoite eikä erillistä aikasäätelyä tarvita, linjaa puheenjohtaja.

Tehtävä on alkumetreillä ja aika näyttää miten monien asioiden samanaikainen eteenpäin työntäminen onnistuu. Sen Aaltonen on kuitenkin jo miettinyt valmiiksi, että kiertoa luottamustehtävissä, ainakin puheenjohtajan kohdalla, on nopeutettava. Aaltonen täyttää kesällä 50 vuotta, se estää jo pitkän uran ja lisäksi halu päästä eläkkeelle on myös kova. Sahlsténin parin vuosikymmenen ansiokas toiminta jäänee siis historiaan pisimpänä puheenjohtajan pestinä.

Kuva: Markku Saiha