Vain laitureilla jäätä, muutoin meri avoin (puoltalvi 19.tammi.2023)
Viileä loppusyksy enteili, että talvesta olisi voinut tulla pitkähkö talvinen aika ja mereen jäätä huomattavasti. Vahva korkeapaine oli jo syksyn mittaan sitkeästi oleillut Scandinavian päällä. Joulun jälkeen pohjoisen pallonpuoliskon suihkuvirtaus käynnistyi useiden edellisten talvien tapaan raivokkaasti ja sysäsi korkeapaineet Siperian ylle. Meitä alkoi Pohjois-Atlantin matalapaineet tykittää ylläpitäen lauhaa säätä. Alkutalven levollisuus alkaneen talven riittävän pitkästä ajasta pyydysten korjaukseen ja erinäisten huoltotöiden suorittamiseen sekä ihan vaan hetken köllöttelyyn on vaihtunut mahdollisesti aikaisen kevään tulon tuoman levottomuuteen. Tavallaan tämä talven rentous oli ennustettavissa, sillä vanha kansanperinteen mukainen talven tulon ennuste: ”Lepänjuuret kastuu kolme kertaa ennen kuin talvi tulee” pitää paikkansa sillä ei tätä nykyistä ”talvea” rannikolla voi talvena pitää, kun jäätä meressä ei ole nimeksikään eikä merivesi noussut syksyllä kertaakaan lepänjuurille asti, jonka kertalaskun mukaan talvi olisi alkanut. Kevät voi lauhankin talven jälkeen olla kitsas. Näin kävi viime vuonna jäät, lähti maaliskuun lopulla ja huhtikuu oli kylmä ja vaikka oli avovesi, kalat viettivät talvea ja liikkuivat niukasti. Vedet eivät alkaneet lämmetä kuin vasta Vapun jälkeen. Vastaavasti kevät 2020 oli aikainen olemattoman talven jälkeen ja jo heti maaliskuun alusta alkoi kalastuskausi hyvillä saaliilla eikä takatalvea tullut.
Onko ääretön aava tulevaisuudessa vain vanhojen valokuvien varassa.
Levottomuus syntyy kun seuraa merituulirakentamisen kiimaa. Ministereitä myöten on saatu luotua käsitys, että merialue voidaan raiskata tuulivoiman tuotantoon. Jättimäisiä rakennelmia kaavaillaan neitseelliseen luontoon käsittämättä, että kyseessä on rajut muutokset luonnotilaan ja tuskin koskaa kannattavaksi osoittuvan merituulienergian sairas palvominen uusiutuvan energiatuotannon nimissä. Kalatalous ja luonnontilainen merialue on uhrattavissa kun vihreää energiaa halutaan välittämättä yhtään seurauksista.
Kalatalouden ja energiatuotannon ristiriita on ilmeinen. Kun seuraa nykyistä hypetystä ei voi olla vertailematta merialueiden hyödyntämisessä kalastusta ja tuulivoimaa. EU vihertävien voimin sai aikaan mm. ajoverkkokalastuksen kiellon Itämerelle. Pyöriäisiä suojellaan kieltämällä kalastus. Esimerkiksi en saa lähteä silakkaverkoilla rääkiin (ajoverkoille), koska se on olemattomalle Itämeren pyöriäiskannalle vaarallista. Siitäkin huolimatta, ettei maailmanhistoria tunne yhtään tapausta jossa pyöriäinen olisi millään tavoin häiriintynyt tai kärsinyt silakkaverkoista kalastuksen yhteydessä. Samainen merialue saadaan rakentaa energiainfraa täyteen vihreän ideologian hurratessa vieressä. Ja kas kummaa, pyöriäiset on häipynyt keskustelusta kuin tuhka tuuleen, haittaa ei olisi. Jos merialue tikutetaan täyteen tuulivoimaloita kuten alustavissa suunnitelmissa kaavaillaan, muuttuu ajoverkkokalastus mahdottomaksi siinäkin tapauksessa, että jostain tähän vihreään synkkyyteen eksyisi järjen hiven ja ajoverkkokalastus taas sallittaisiin.
Kevättä kohden mennään, saa nähdä minkälainen on kalastuskauden aloitus ja milloin se alkaa. Vaikka nyt näyttää että talvi ei millään saa otetta, sillä on kuitenkin pari kuukautta aikaa vielä huomauttaa olemassaolostaan. Jäätalvi on lähes olematon, keskikertaista tai kovaa jäätalvea ei 2023 tulla näkemään, sillä puolet talven ajasta on mennyt aika loppuu.
HjS