05052015 DSC 0301

Silakan kutuajan huippu alkaa kun koivuun tulee lehti ja se jatkuu parisen kuukautta. Yksittäinen silakka ei kauaa rannikolla kututouhussa viivy, mutta uudet parvet tulevat toisten jo poistuessa hommansa suoritettuaan.

Silakan kutu on nopea toimitus ja poikaset kuoriutuu jo noin viikon kuluttua kudusta. Mieluiten sorapohjalle ja 2 – 12 metrin syvyyteen mäti lasketaan. Kun jollekin soraharjulle kovin kudetaan, silakka poistuu siltä alueelta ja uudestaan samalle paikalle tullaan kudulle vasta kun edelliset lasketut mätijyvät on kuoriutuneet.

Eri aikoihin saapuville silakkakutuparville on annettu nimet kuvaamaan niiden ajallista esiintymistä. Jääsilakka on ollut kudulla nyt jo puolitoista kuukautta ja nyt tulee lehtisilakka. Lehtisilakka-nimi ei johdu siitä että silakka luuraisi milloin koivuun tulee lehti ja päättelisi siitä että nyt kutemaan. Koivun lehti tulee hiirenkorvalle juuri silloin kun monet muut tekiät on kohdillaan silakan mielestä. Tärkein niistä on veden lämpötila kutualueeilla eli kun pintavesi ylittää +8C alkaa lempi leiskua. Vappuna tuo lämpöraja paikoin ylittyi, mutta koivussa on kovin vaatimaton viherrys, tosin silmuilla ollaan.

Silakoita tulee rannikolle kutemaan pitkin avovesikautta vain joulu- tammi ja helmikuussa en ole silakankutuja saanut verkoilla saaliiksi. Touko- kesä- ja heinäkuussa kutee silakkapopulaatiosta yli 90%

05052015 DSC 0298

Ensimmäinen pu-rysä saatiin pyyntiin vasta 28.4. Ottaen huomioon aikaisen kevään se oli myöhäistä. Rysän laskuun oli mieli jo aiemmin mutta ajoittain myskyisät tuulet siirsi viikkoja ensilaskua. Kalaa meressä on kun vuorokauden kuluttua mentiin kokemaan niin yli tonni oli kalaa, lahnaa rysään mennyt. Kokuveneeni Tuikki ei juuri enempää kerralla rantaan kuskaa. Lasti teki sen ettei yleensä iloisesti hirnahteleva 100 heppaa perälaudassa ollut kuin määkivä lammaslauma ja kyntäen ilman liukua rantaan puskettiin.

05052015 DSC 0288

Isovene Masi käytettiin ylhäällä ja potkurinakselille asennettiin köysiraiskari (suom. köysileikkuri). Rysiä laskettaessa ja varsinkin ylös nostossa valitettavan usein köysiä pääsee potkuriin. Sellaisesta voi tulla isokin ongelma mutta nyt pitäisi kaikki köydet tai verkot heti mennä poikki kun potkuriin menevät. Eiköhän siitäkin kokemuksia tällä kaudella kartu kuinka toimii silppuri.

05052015 DSC 0292

Kevät noin yleisesti on edennyt käsikirjoituksen mukaan. Linnut on saapuneet ajallaan (pääskystä en ole vielä nähnyt 3.5) hyttyset on heränneet, punkit on koiramme löytäneet(runsaasti on punkkia), käärmeitä näkyy päivittäin, ruohonlekkurin kunto on tarkistettava aivan näinä päivinä ja karvalakki joutaa piakkoin kesätauolle.

HjS