Helteinen kesä on juhannuksen jälkeen lämmittänyt meriveden pintakerrokset sietämättömän lämpimäksi kylmän veden kaloille joita pyydän. Lohi, siika ja silakka alkavat vieroksua pyyntivesiä, kun veden lämpö on lähellä +20 tai yli. Kuluvana kesänä on ollut pitkään ulkomerellä merivesi hyvin lämmintä. En muista näin pitkää yhtäjaksoista aikaa, että merivesi on ollut näin lämmintä. Aiemmin on pidetty kahden viikon lämpöjaksoa maksimina ja yleensä sitten on tuulet ja merivirrat viilentäneet pintavedet. Nyt kuitenkin helteisen sään lisäksi tuulten suunnat ja vallitsevat merivirrat on pitkän lämminvesikauden ylläpitäneet. Silakan verkkokalastuksen lopetin laatuongelmien takia, koska kylmätekniikkaa ei saa toimimaan silakalle niin, että kalat ovat myyntihetkellä moitteettomia. Lohen tulo loppui rysillä aikaisin, poikkeuksellisen aikaisin. Koko kausi oli niukka, mutta lohien suurehko koko ja hyvä hinta kompensoivat vähäistä kappalemäärää. Kalastajat jotka kalastaa lämpöä sietäviä lajeja ei niin harmissaan ole, sillä ahven ja kuha kyllä kestää kesää. Näitä kaloja en kuitenkaan pyydä ja saa kuin sivusaaliina.
Siikaa kuitenkin hieman saanut nopeilla aamuverkotuksilla. Verkot lasketaan auringon nousun aikaan ja nostetaan lähes välittömästi. Turha on pidempään verkkoja liottaa, sillä ne limottuvat nopeasti menettäen pyyntitehonsa ja mikäli siika kuolee verkkoon on se jo parin tunnin kuluttua esikypsynyt ja ei kelpaa enää kuin lokeille. Hellesiiaksi sanotaan tätä siikaa jota saa tietyin paikoin helteellä eikä sitä vedenlämpö haittaa. Hellesiika on isohkoa, perattu keskipaino on 600g – 900g.
Siian syksyn rysäpyynti alkaa piakkoin. Rysiä aletaan laskemaan tavoitteena saada ne ennen lokakuun viimeistä viikkoa pyyntiin. Saa nähdä miten onnistuu, tälle kaudelle on myrskyt jääneet vähiin ja todennäköistä on, että isompi myrsky tai myrskyt lopulta pyyhkäisee hellekesän muistojen alati karttuvaan arkistoon.
Myrskyjä ei tosiaan kesään ole mahtunut ja rysäpyynti onnistui vähin vahingoin pyydyksille. Paitsi se poikkeus joka vahvistaa käytännön. Lyhyt mutta raivokas elokuun kuudes päivä. Lännenpuoleinen tuuli yltyi myrskyksi ja vielä silloin meressä olleet pyydykset kärsivät mittavat vahingot. Pyydyksiä ei silloin olisi enää ollut meressä mutta heinäkuun loppupuoli oli tuulinen ja ei saatu viimeistä rysää ja toisen maa-aitaa ylös ennen kuudetta päivää. Vahinko oli luokkaa korjauskelvottomia. Harmittaa myös se että myrskyn merkit on olleet ilmassa jo juhannuksesta ja kiirehdittiin pyydysten nostoja. Nopeaa nostoa puolsi myös se että saaliit meni heinäkuussa ennennäkemättömän heikoiksi.
Saa nyt nähdä koska tämä kesä lopullisesti katkaistaan ja minkämoinen myrsky sen lopettaa, sillä näyttää ettei kesä halua vapaaehtoisesti luovuttaa.
Nyt on pienen loman aika ennen syyssesonkia.
HjS