Luonnonvarakeskuksen (Luke) muikkuseurannan mukaan keväällä 2016 kuoriutuneista muikunpoikasista selviytyi pyyntikokoisiksi keskimääräistä enemmän Länsi-Suomessa ja Lapissa, mutta Itä-Suomessa ja Oulun korkeudella keskimääräistä vähemmän.
– Valtaosa muikkusaaliista on yleensä edellisenä keväänä kuoriutunutta muikkua, joten hyviä saaliita on odotettavissa etenkin Länsi-Suomesta ja Lapista, kertoo tutkija Irma Kolari Lukesta.
Länsi-Suomessa muikkukannat säilyivät vakaina. Jopa pitkään heikoista muikkukannoista kärsineessä Säkylän Pyhäjärvessä vuosiluokka 2016 oli vahva. Tiheän kannan vuoksi muikut jäivät poikkeuksellisen pieniksi, noin 10 cm:n pituisiksi. Muikku kasvaa Pyhäjärvessä yleensä 13–18 cm:n mittaiseksi ensimmäisenä kesänä.
Päijänteen troolivesillä muikkuvuosiluokka 2016 oli keskinkertainen. Päijänteellä ei juuri tätä vahvempia kantoja ole ollut vuodesta 1996 jatkuneen seurannan aikana. Muikku kasvoi sopivan tiheässä kannassa hyvin, ja oli syksyllä 13–14 cm:n mittaista, ostajille mieluista kalaa.
Lapin järvissä vuosiluokka 2016 oli vahva kuten useammat vuosiluokat tätä aiemmin, mutta muikkukannassa on havaittavissa laskusuunta. Inarijärven muikkuvuosiluokka 2016 oli pitkästä aikaa heikko. Länsi-Suomessa ja Lapin järvissä muikun kutukannat olivat keskitasoa viime syksynä.
Muikkua kohtuullisesti myös heikomman kannan alueilla
Vaikka Itä-Suomen muikkukannat ovat yleisesti keskiarvon alapuolella, riittää muikkua sielläkin. Savonlinnan eteläpuolella, Saimaan suurilla muikkuvesillä, vuosiluokasta 2016 varttui pyyntikokoon runsas tai vähintäänkin keskinkertainen muikkukanta. Sen sijaan Savonlinnasta ylöspäin, aina Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vesiin saakka, vuosiluokka 2016 oli useimmissa järvissä heikko.
Syksyllä 2016 Saimaan eteläosissa mätimuikkua oli niukalti, mutta pohjoisosissa mätipyynti tuotti tulosta. Syksyllä 2017 Saimaan eteläisissä vesissä pitäisi riittää kutumuikkua. Kutevista muikuista suurin osa on yleensä toisella vuodella olevia kaloja.
Oulun korkeudella muikkuvuosiluokka 2016 arvioitiin keskimääräistä heikommaksi, mutta useissa Kuusamon alueen järvissä jatkui vahvojen tai vähintään keskinkertaisten vuosiluokkien kausi. Muikku jäi pienikokoiseksi, mikä aiheutti menekkivaikeuksia. Oulujärvellä vuosiluokka 2016 oli heikko.
Luke seuraa muikkukantoja vuosittain kaupallisille kalastajille suunnatulla kyselyllä. Seurannan tavoitteena on saada yleiskuva maamme muikkukannoista ja ennakoida tulevaa kehitystä.
Aiheesta tarkemmin:
– Raportti: Muikkukantojen tila 2016–2017 eri puolilla Suomea
– Taulukko: Muikkukantojen tila seurantajärvittäin 2016–2017
– Kartta: Muikkuvuosiluokan 2016 vahvuus eri puolilla Suomea
– Kartta: Aikuisten muikkujen runsaus 2016 eri puolilla Suomea
Lähde: Luke tiedote 6.7.2017