Kotimaisen kalan arvostus on pitkän linjan ammattikalastajan mukaan kohonnut viime vuosina. Se ei myöskään ole enää niin kalliissa maineessa tuontikalaan verrattuna.

Varhain keskiviikkoaamuna ammattikalastajat Seppo Laine ja Toni Rantamaa lähtivät jälleen rysiä kokemaan Krookan kalasatamasta Merikarvialla. Toiveena oli, että niistä löytyisi norssia ja kyllähän sitä olikin päätynyt rysään.

– Norssin sesonki on nyt käynnissä. Jos sää on lämmin niin sesonki saattaa kestää vain pari kolme päivää ja puolestaan viileällä säällä pari kolme viikkoa, sanoo Seppo Laine.

Epävarmuutta kalastajien näkymiin aiheuttaa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

Venäjä ja Ukraina ovat olleet tärkeitä markkina-alueita suomalaiselle norssille, ja kalaa on kulkenut niihin virolaisten tukkureiden kautta.

– Kysyntää olisi kyllä, mutta markkinat ovat tuolla idän suunnassa ja maailman vaikeuksien myötä siellä on omat hankaluutensa, niin se vähän vaikeuttaa noita markkinoita. Eivät ne loppuneet ole, mutta vaikeata on, sanoo Toni Rantamaa.

Rantamaan mukaan Venäjän hyökkäys on vaikuttanut yllättävän paljon. Jo Krimin valtauksen yhteydessä 2014 pakotteet pudottivat silakan hintaa kolmanneksen viennin tyrehdyttyä.

Suomalaisille norssi maistuu heikosti, ja silakkaakin voitaisiin hyödyntää enemmän. Pikanttina yksityiskohtana Rantamaa mainitsee, että suomalaista silakkaa viedään jopa Australiaan asti.

Parivaljakko kertoo kalastaneensa yhdessä kymmenvuotiaista asti, yli 40 vuotta.

Seppo Laine sanoo, että muutoin kotimaista kalaa arvostetaan Suomessa entistä enemmän. Kuluttajat ovat myös nykyään valmiita valmiit maksamaan enemmän kun kyseessä on kotimainen tuote.

– Aiemmin on saatettu arvostella muun muassa kotimaisen kalan hintaa. Esimerkiksi norjanlohi oli aiemmin halpaa ja tämän myötä kotimaista kalaa pidettiin kalliina. Nyt ulkomaisen kalan hinta on korkeammalla ja kotimainen ei olekaan enää kalliissa maineessa.

Tallenne https://yle.fi/uutiset/3-12418469 tai https://areena.yle.fi/1-62376723

Lähde: Yle 27.4.2022