Kalapuikot ovat monen koululaisen suosikkiruoka. Viisi vuotta sitten Apetit toi markkinoille ensimmäiset kotimaiset järvikalapihvit sekä suurkeittiöille että vähittäiskauppaan. Niitä seurasivat myöhemmin järvikalapuikot ja Itämeren kalapuikot.

”Vuoden 2020 loppuun mennessä järvikalatuotteisiin oli käytetty yli miljoona kiloa särkeä. Nyt sen päälle tulivat vielä Itämerestä pyydettävät silakat”, kertoo Apetitin tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere.

Apetitin mukaan sen käyttämän lähikalan mukana vesistöistä poistui fosforia sen verran, että vesistöön jäädessään se olisi kasvattanut noin 63 000 ämpärillistä levää.

Särkipuikon innostamana Apetit lanseerasi myös Itämeren kalapuikon, johon se käyttää silakkaa.

”Syömällä pussillisen Itämeren kalapuikkoja poistat Itämerestä noin puoli kiloa levää”, Pere mainostaa.

Pro Kala -yhdistyksen kyselyn mukaan noin 75 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä nykyistä enemmän ja useammin kalatuotteita. Kotimaistakin haluttaisiin, mutta ostetusta kalasta vain noin viidennes on kotimaista. Suurin osa kalasta tulee pohjoiselta Tyyneltämereltä.

”Kala ei ole maailman helpoin raaka-aine käsitellä ja valmistaa kotona. Lapset vierastavat ruotoja, ja kalojen hinnat ja saatavuus vaihtelevat”, Pere listaa haasteita.

Apetitin Itämeren kalapuikko on yksi yritys vastata haasteisiin. Silakka on kotimaista, MSC-sertifioitua, kalastettu Selkämerellä ja käsitelty Uudessakaupungissa. Sieltä fileet matkaavat Säkylään, missä niistä tehdään puikkoja ja pakataan pusseihin.

Tuote on kypsä ja helppo lämmittää. Puikot ovat gluteenittomia, sillä paneeraukseen on käytetty kikhernettä.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 5.4.2022