Kalastajan ammattiin opiskelu ei kiinnosta tällä hetkellä nuoria. Tilanne on ristiriitainen, sillä kotimaista kalaa ei saada riittävästi kauppaan. Koko maassa on enää pari sataa ammattikalastajaa ja esimerkiksi Keski-Suomessa vain 14. Tämän vuoden yhteishaussa kalastusalalle haki alle 20 nuorta. Heistäkin suurin osa kalastusmatkailuun.

Ammattikalastajaksi yhteishaussa ei hakeutunut juuri kukaan. Lehtori Antti Forsman kalatalous- ja ympäristöopistosta Paraisilta kertoo, että syytä alan oppilaskatoon ei tiedetä.

– Ollaan tietysti yritetty valtakunnallisesti katsoa millaista imagoa ammattikalastus antaa. Oma näkemykseni on, että lehtiartikkeleiden valossa ammattikalastuksella on hyvä imago. Jonkin verran rannikkokalastuksen haittaeläimet tekevät ammatista vaikean, mutta muuten en suoraan osaa sanoa miksi se ei nuoria kiinnosta, miettii Forsman.

Suomessa ammattikalastajia koulutetaan neljässä oppilaitoksessa: Paraisilla, Asikkalassa, Kemissä ja Savonlinnassa. Hakijoita alalle ei kuitenkaan ole.

– Valtakunnallisesti tänä vuonna taisi olla alle 20 hakijaa kalatalousalalle. Näistäkin vain pieni osa, jos kukaan, erikoistuu ammattikalastukseen. Nuorten puolella on todella heikko tilanne, aikuisten puolella pikkuisen parempi, kertoo lehtori Antti Forsman Kalatalous- ja ympäristöopistosta.

Suomessa voi opiskella vain perustutkinnon

Ammattikalastus on perinteisesti siirtynyt isältä pojalle. Suomessa voi opiskella vain ammattikalastajan perustutkinnon. Varsinaista ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa ei ole opiskeltavana.

– Ollaan mielletty, että mennään mestari ja kisälli -tyyppisesti. Paikallisesti onkin pyritty etsimään innokkaita nuoria tai nuoria aikuisia oikealle ammattikalastajalle oppiin. Tätä kautta on saatu muutamia ihmisiä alalle, sanoo Forsman.

Ristiriitaa syntyy kun kalaa halutaan myyntitiskeille, mutta samalla ammattikalastusta vastustetaan. Forsmanin mukaan vastustus on monesti paikallista ja siihen liittyvät vesialueen muut arvot, kuten vapaa-ajan kalastuksen hyödyntäminen.

– Saattaa olla pelkoa, että ammattikalastajat vievät kalat vedestä. Ja jotkut mökkiläiset kokevat ammattikalastajan rysän mökin edustalla vapaa-ajan häirinnäksi. Mutta on myös alueita, joissa suhtaudutaan erittäin positiivisesti ammattikalastukseen ja toivotaan jopa kalastajia paikalle, summaa Forsman.

Lähde: Yle 20.5.2016