Kalanjalostaja Selkämeren Jää Oy on ostanut enemmistöosuuden Kaskisissa sijaitsevasta Oy Omega Shipping Ab:stä ja osuuden Kaskisissa sijaitsevasta Oy Hellströmming Ab:stä.

Omega Shipping hallinnoi Kaskisissa kotipaikkaansa pitävää silakkatroolaria ms Westfjordia. Hellströmming puolestaan on Kaskisten kalasatamassa sijaitseva elintarvikesilakan lajitteluun erikoistunut yhtiö.

”Suomalaiset troolarit ovat suurelta osin siirtyneet ulkomaalaisomistukseen viime vuosien aikana. Oli aika toimia tämän trendin vastaisesti ja hankkia alus suomalaiselle yhtiölle. Tämäkin alus olisi luultavasti siirtynyt ulkomaalaisomistukseen, ellemme olisi olleet mukana ostamassa sitä. Nyt alus kalastaa raaka-aineita suomalaiselle elinkeinolle ja työpaikat pysyivät Suomessa. Suomen mittakaavassa kauppa on ainutlaatuinen. En tiedä vastaavia yhtiöitä, joilla olisi kala-alalla tällainen raaka-aineketju, joka meillä nyt on”, sanoo Selkämeren Jään toimitusjohtaja Henri Lomppi tiedotteessa.

Vuonna 1983 perustettu Selkämeren Jää pakastaa pääasiassa silakkaa ja kalanjalostuksessa syntyviä perkuutuotteita. Elintarvikesilakka menee vientiin Venäjälle ja rehusilakkaa toimitetaan kotimaisille rehutehtaille raaka-aineiksi.

Yrityksellä on ennestään toimipaikat Uudenkaupungin ja Porin Reposaaren kalasatamassa sekä raaka-ainevarastoja Vaasassa ja Uusikaarlepyyssä. Yrityksen suurimmat omistajat ovat Pohjanmaalla sijaitsevat rehutehtaat, E-P:n Minkinrehu Oy, Kaustisen Turkisrehu Oy, Höltti Oy ja Kalajoen Jäähdyttämö Oy.

Oy Omega Shipping Ab:n ja Oy Hellströmming Ab:n toimitusjohtajaksi on nimitetty Johanna Ala-Mattinen.

Lähde: Kauppalehti 31.10.2012