Itämeren silakasta ja kilohailista valmistettu jauho kelpaa paitsi kalan-, myös siipikarjan- ja sianrehun raaka-aineeksi.

Kemiönsaaressa sijaitseva Salmonfarmin moderni kalankasvatuslaitos poistaa Itämerestä enemmän ravinteita kuin päästää sinne. Näin sanoo perheyhtiön varatoimitusjohtaja Wilhelm Liljeqvist.

Ravinteiden kierron mahdollistaa ensi viikolla tosi toimin käynnistyvä, Suomen ainoa kalajauhotehdas. Sen 7,5 miljoonaa euroa maksanut linjasto pystyy jauhamaan vuodessa 40 miljoonaa kiloa silakkaa ja kilohailia. Määrä täyttää neljäsosan Suomen alihyödynnetystä silakkakiintiöstä.

Kalastajat saavat töitä ja Itämeri puhdistuu.

Raisioagro valmistaa jauhosta terveellistä omega 3:a sisältävää kalanrehua. Baltic Blend -Itämeri­rehussa on kotimaisen kalajauhon ja -öljyn lisäksi muun muassa vehnää ja soijaa.

Kunhan Kasnäsin kalajauhotehdas pääsee täyteen vauhtiin, riittää sen tuottama jauho ruokkimaan koko Suomen kalanviljelylaitokset.

Raisioagron laskelmien mukaan tähän asti käytetty, tuonti­raaka-aineisiin perustuva ruokinta on aiheuttanut vesistöihin vuosittain 60 000 kilon fosforikuorman ja 507 000 kilon typpikuorman.

Jos kalankasvatuksessa otetaan käyttöön Itämerirehu, vähenee vuotuinen fosforikuorma 75 000 kiloa ja typpi 377 000 kiloa. Fosforia siis poistuu merestä enemmän kuin sinne päästetään.

Lähde: MT 18.9.2016