Kalatiskeillä porskuttaa kasvatettu tuontikala. Mitä vähemmän järvikalaa on kaupan, sitä korkeammaksi sen hinta kipuaa.
Veli Heinonen suuntaa Padasjoen kalasatamasta Etelä-Päijänteelle vetämään troolia. Hän on yksi kymmenestä kokoaikatoimisesti pyytävästä ammattikalastajasta Päijänteellä. Veneen kokka kääntyy tutuille kalavesille viiden vuosikymmenen kokemuksella. Konkarikalastaja on eläkeiässä, mutta veri vetää edelleen apajille.
Heinonen on saanut kalatukkurilta tilauksen viidestä sadasta kilosta muikkua. Se on menossa Lahden ja Kouvolan seutujen ruokakauppoihin. Muutaman tunnin troolin jälkeen saalis alkaa olla kasassa. Veden viljaa tulee tilattu määrä, kun trooli nostetaan illan jo pimetessä. Seuraavana aamuna saalis on kaupoissa.
– Tuoreen kalan saantia kauppoihin on kehitetty valtavasti. Ajatuksena on, että illan kala on aamulla kaupassa, silloin se on mahdollisimman tuoretta. Se lisää kaupankäyntiä ja kuluttajat ovat tyytyväisiä, Heinonen kertoo.
– Tukkurin kanssa olemme sopineet niin, että kalat myydään järveen uimaan, eli kalastetaan vain se määrä, joka on käynyt kaupaksi, hän jatkaa.
Hinta ohjaa kulutusta
Kalan kulutus on kasvanut Suomessa tasaisesti vuosia. Valtaosa ruokapöytiin päätyvästä kalasta on kuitenkin viljeltyä ja ulkomailla tuotettua lohta. Samalla kotimaisen, ja etenkin sisävesissä kasvaneen luonnonkalan osuus kalatiskien tarjonnasta on pudonnut.
Luonnonvarakeskuksen saalistilastoista ilmenee, että kotimaisen, luonnossa kasvaneen järvikalan osuus myynnistä on pari prosenttia. Yksi selitys on hinta, sillä kasvatettua lohta saa jopa halvemmalla kuin makkaraa.
– Kotimaisen kalan osuus myynnistä on pudonnut niin alas, että se hävettää. Rannikkokalastus mukaan luettuna osuus on noin viidestä kuuteen prosenttia, eli alas ollaan menty. Kotimainen kala on kuitenkin puhdas luonnontuote, Heinonen tuskailee.
Myös kauppojen välillä kalatarjonnassa on isoja eroja. Suurimmilla kauppaketjuilla kauppiaat päättävät itsenäisesti, millainen kalavalikoima kulloinkin on tarjolla.
– Lohi on ylivoimaisesti kysytyintä. Kiintiöiden puitteissa saadaan kesällä kotimaista merilohta, mutta suurin osa on tuotua ja kasvatettua. Meillä järvikalakin on tärkeä myyntiartikkeli. Kahdenkymmenen myydyimmän kalatuotteen joukossa on useita järvikaloja. Kuha on niistä ylivoimasesti suosituin, selittää Lahden Karistossa toimivan Citymarketin kauppias Kimmo Sivonen.
Siiasta ja kuhasta jatkuva pula
Kalamarkkinoiden kiemuraisuus on pitkän linja ammattikalastaja Heinoselle tuttua. Hän toimi pitkään sisävesiammattikalastajien puheenjohtajana.
Heinonen muistuttaa, että kotimaisenkaan järvikalan kohdalla ei aina voida puhua lähiruuasta. Ongelma on se, että kalastajia on yhä vähemmän ja kuluttaja tahtoo kalaa, jota on vaikea saada. Kuhasta on tullut viime vuosina ehdoton hittituote, vaikka sen saaminen on paljon vaikeampaa, kuin vaikkapa muikun.
– Kotimainen järvikala on kuluttajien keskuudessa hyvässä huudossa. Siiasta ja kuhasta on koko ajan pulaa markkinoilla. Kuha on valtavan suosittua ja niitä jopa tuodaan ulkomailta. Kuluttajat jopa hieman valittavat, että kaupoista ei saa näitä kaloja. Muikkua puolestaan on tarjolla yllin kyllin, kertoo kalastaja Heinonen.
– Järvikalan kohdalla hinta heittelee saatavuuden mukaan todella paljon, välillä järvikalan hinta käy hyvinkin korkealla, jolloin kysyntäkin on pienempää. Olisi tietenkin kauppiaan näkökulmasta kiva, jos saisimme sisävesikalastusta lisättyä, jolloin kotimaisen järvikalankin hinta laskisi ja kysyntä kasvaisi, kauppias Sivonen painottaa.
Milloin kala on vielä tuoretta?
Kalatarjontaa pyritään tasaamaan kalatukkujen kautta. Ne jakelevat esimerkiksi kuhaa maan joka kolkkaan. Kun Päijänne ei anna kuhaa riittävästi, toimitetaan sitä nälkäisille päijäthämäläisille esimerkiksi Oulujärveltä.
Seuraavaksi aamuksi kala ei välttämättä kauppaan ehdi. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö kala olisi tuoretta. Parantuneiden kylmäketjujen vuoksi suomalaiset saavat jopa tuoreempaa kalaa kuin vaikka parikymmentä vuotta sitten.
– Tuoreeksi kalaksi lasketaan käsittelemätön, jalostamaton ja kypsentämätön kala, joka on laadultaan moitteetonta. Mikäli kylmäketju ei pääse katkeamaan, kala säilyy jopa muutaman päivän, kertoo toiminnanjohtaja Katariina Partanen Pro Kala ry:stä.
– Meillä tänään myytävä kuha on pyydetty eilen aamulla, eli aika nopeaksi olemme ketjun saaneet Oulujärveltä, sanoo kauppias Sivonen.
– Etenkin tukun kautta kulkevaan kalaan tulee aina pieni viive, menee vuorokausi, kaksi, ennen kuin kala on kaupan tiskissä, kertoo ammattikalastaja Heinonen.
Lähde: Yle 9.9.2015