Veneenrakennus on perinteinen kalastajien lisäansio Satakunnan rannikolla.

Niiden joilla höylä kadessä pysyy. Puuveneitä on tehty itselle ja naapureille. Perinteitä jatketaan täällä meidän nurkilla vieläkin. Veljenpoika Tommi on erikoistunut nykyisin lasikuituun vaikka hän on mm. yli kymmenmetrisen kalastusveneen omaan käyttöönsä puustakin tehnyt.

koli laskettu DSC 0082

Taas on puuverstaallamme ”köli laskettu” (vanha sanonta kun aloitetaan puuveneen teko) Veli Pekka ja poikansa Seppo aloittivat syksyllä puuveneen teon. Tarkoitus on talven aikana rakentaa 8 metrin kalastusvene.

koli laskettu DSC 0081

koli laskettu DSC 0080

koli laskettu DSC 0078

Kalastus on jatkunut syksyisissä merkeissä eli tuulisissa. Sen hetken kun on pyyntiin päässyt ei ihan turhaan ole reissuja tehty. Silakkaa oli hyvin Säpissä ja rysissä on siikaa vielä näkynyt. Siian kutu on meneillään. Tänään (30.10) peratessa siikoja ei enään saanut kaikista mätikaloista mätiä talteen. Mäti oli kutuvalmista ja irtonaista. Viikon päästä ei enään taida olla kuin kuteneita siikoja saaliissa.

koli laskettu DSC 0074

Mateet ilmesty melkein päivälleen samaan aikaan rysiin kuin viime vuonna. Se on madekeiton aika. Made ei tästä paremmaksi tule talveen päin. Mitä lähemmäksi kutuaika tulee sitä huonommaksi liha menee. Kuten kaikilla kaloilla käy kun kutu lähestyy. Kutevilla kaloilla menee voimat ja maku mätiin ja maitiin.

HjS